Tema današnje kolumne je Nanodiy – startup koji omogućava stvaranje printanih otisaka na bilo koji tekstilni materijal. Njegov osnivač i direktor, Saša Miklošić, ranije je imao poduzeće koje se bavilo izradom tiska na tekstil te je uvidio kako niti jedna tehnika ne omogućava izradu unikatnih otisaka u malim količinama, a da to bude brzo i isplativo. S vremenom je naučio raditi svim najpopularnijim tehnikama, pokušavao iskoristiti najbolje od svake od njih te ih spojiti u jednu cjelinu koja bi omogućila brz, jednostavan i jeftin tisak na sve tekstilne materijale.

„U tome sam uspio i tako je stvoren Nanodiy, rješenje od tri komponente: posebnih CMYK boja, stabilizatora i papira. Te tri komponente zajedno stvaraju proces kojim je moguće tiskati na sve umjetne i prirodne materijale.“, kaže Saša.

Iako je sama ideja o Nanodiyu nastala prije oko 5 godina, aktivan razvoj krenuo je prije tri i pol godine kada je najveći ulog bilo vrijeme, odnosno sati i sati rada, objašnjava Saša. No, kako uopće funkcionira Nanodiy? Za izradu otiska Nanodiy tehnologijom potreban je office inkjet printer s Micro Piezo glavom, a u pravili je riječ o Epson, Canon, Ricoh i Brother printerima. Unutar 60 sekundi moguće je isprintati i otisnuti bilo koju grafiku bez obzira radi li se o vektoru ili rasteru, bez dodatne grafičke opreme ili korekcije boja. Također, printati se mogu materijali pripremljeni u različitim programima od Illustratora i Corela do Painta. Uz to, sve komponente Nanodiy tehnike su ekološke, ispitane i certificirane po zakonima Europske unije jer ne izazivaju štetne nuspojave te za njih nije potrebno posebno zbrinjavanje.

Korisnici na koje ciljaju su različiti, od poduzeća u tiskarskoj industriji i suvenirnica do turističkih agencija te sportskih i navijačkih klubova. Konkurencija su im sve najpopularnije tehnike tiska u svijetu tj. multinacionalnim kompanije (Epson, Canon, Mutoh, Mimaki…) koje ulažu milijune eura u razvoj. Nanodiy je trenutno do pet puta jeftiniji od najjeftinije tehnike tiska i pri tome jednostavniji i brži od bilo koje male naklade, a pritom postižu jednaku ili bolju kvalitetu otiska u odnosu na sve ostale.

Na konferenciji EBAN Winter University 2016 Nanodiy je ostavio popriličan dojam. Osim trećeg mjesta i novčane nagrade, Nanodiy je dobio i nagradu publike te posebnu nagradu Nove TV, odnosno promotivni paket. Nakon EBAN-a u Nanodiy je uložio Davorin Štetner, a zainteresirano je i nekoliko investitora iz Danske i Portugala.

Zanimljivo je kako se Nanodiy razvija u Koprivnici, a Saša tvrdi kako je s obzirom na lošu poduzetničku klimu u Hrvatskoj, svejedno razvijaju li ga u Zagrebu, Karlovcu ili Splitu. U Koprivnici imaju podršku grada i poduzetničkog inkubatora. Međutim, objašnjava kako je plan da u Zagrebu otvore prostor, ali prvenstveno radi jednostavnijeg pristupa domaćem tržištu. Priznaje i da su razmišljali o preseljenju, osobito nakon pobjede na Voogle natjecanju za najbolji startup 2016. godine kada su dobili ponudu iz Danske da presele svoje poslovanje. Iako im je ponuđeno puno toga, odlučili su ostati.

Proizvod su stvarali prvenstveno za sebe da riješe svoj problem kupaca s malim narudžbama. Najviše su uložili rada i vremena u marketing, a sada imaju i profit, ali i ambicije da prošire poslovanje na tržište SAD-a jer imaju inovativan proizvod i rade na dva nova koja će promijeniti način dosadašnjeg tiska na tekstil i omogućiti pristup samostalnoj izradi otiska svima.

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments