Na startup natjecanjima često se mogu vidjeti startupovi koji imaju odličnu ideju, ali nisu dobro istražili tržište te iako aplikacija ili proizvod iz tehničke perspektive mogu funkcionirati odlično, tim ne zna kako doći do korisnika. Kako bi tome stao na kraj, Senko Rašić sa svojim poduzećem za web development Dobar Kod, odlučio je pokrenuti agenciju za startupove – Startup Bakery. Ideja iza Startup Bakeryja je ne samo da pruži tehničku podršku, nego i da pomogne oko razrade ideje, pristupa tržištu i svega ostaloga što je ključno za pokretanje jednog startupa.

“Ideja Startup Bakeryja je da bude one-stop shop za first-time foundere, odnosno da pružimo ne samo tehničku podršku nego i pomognemo oko razrade ideja, projekta, pristupa tržištu i svega ostaloga što je ključno za uspješno pokretanje jednog startupa”, kaže Rašić.

Do ideje je došlo iz iskustva s osnivačima s kojima su često radili implementaciju, a gdje se pokazalo da su rizici najmanji u tehničkom, odnosno programerskom dijelu. Uzroci neuspjeha uvijek su bili u nedovoljno razrađenoj ideji ili promašenom poslovnom planu. Iz frustracije se rodila želja da founderima pomognu i na tom području. Stoga je Startup Bakery zapravo  razvojni proces, strukturiran i upakiran u specifični proizvod.

Poduzeće Dobar Kod je radilo s raznim startupovima poput Stormpatha, cloud-based identity management platforme iz Kalifornije koja je nedavno objavila akviziciju. No postoje i neki vlastiti uspješni projekti: Naslovnica.info, news agregator kupljen od strane 24sata, zatim AWW, shared online whiteboard te MusicBox, glazbeni servis prilagođen potrebama ugostitelja i trgovaca na kojima su upotrebljavali iste metode i stjecali dragocjena iskustva koje sada žele podijeliti s drugima.

Kad im se javi neki startup, odnosno netko s idejom, prva stvar koja ih zanima je koliko je razrađena ideja koju osnivač ima. Zbog toga osnivači na početku trebaju ispuniti kratki upitnik o proizvodu i tržištu. Na osnovu toga u Startup Bakeryju se pripremaju za poziv s osnivačima gdje daju svoj feedback i predlažu načine realizacije. Ujedno, to je i prilika za osnivače da vide žele li raditi s njima. Nakon toga slažu plan akcije, čiji je cilj u dva mjeseca i uz što manje troška testirati inicijalnu ideju, pretpostavke o potražnji i tržištu i postaviti osnovnu verziju proizvoda online. Svaki startup se donekle razlikuje pa i taj plan nije fiksan – negdje će možda sama implementacija biti najmanji dio posla, dok će negdje founderi imati već vrlo kvalitetno razrađenu ideju, a većina posla će biti programiranje.

Na svakom projektu tim se slaže prema specifičnostima startupa. Uz Senka kao voditelja projekta, tu su još dizajner, frontend/backend developeri i osoba zadužena za marketing. Cilj Startup Bakeryja je baš imati proces kroz koji će founderi proći i nakon kojeg će imati nekakav rezultat. Naravno, može se dogoditi da tijekom rada iz bilo kojeg razloga odustanu, na primjer ako se u detaljnoj analizi pokaže da je problem pretežak, da nema dovoljno interesa i slično. U tom slučaju zaustavljaju se prije zadnjeg koraka iako je za njih i to pozitivan rezultat jer to znači da su founderi otkrili probleme prije nego što su potrošili previše vremena i novca.

Javit im se mogu startupovi iz bilo kojeg područja, a od startupova s kojima su do sada radili, izdvajaju CharityStorm, odnosno Funder s kojim imaju dužu suradnju. Riječ je o startupu koji je krenuo s ciljem da bude jednostavna platforma za crowd-fundraising za dobrotvorne ustanove, no s vremenom su se proširili i sada raznim organizacijama omogućavaju skupljanje donacija. Za CharityStorm su pokrivali većinom tehnički dio priče, ali su imali i uvid u izazove pred kojima se nalaze uspješni startupovi.

“Mislim da možemo biti korisni i domaćim poduzetnicima — ako ništa drugo, zato da one s nerealnim idejama (besplatno) ‘spustimo’ na zemlju i uštedimo im novce. Ali zapravo nam je svejedno otkud su nam potencijalni korisnici – u San Franciscu, Hong Kongu ili Zagrebu, zbog toga što svi imaju jednaku šansu nastupati na globalnom tržištu. Tek smo počeli pa nam je prvi korak pokazati da servis, u ovakvom obliku, ima smisla te da postoji dovoljan interes tržišta. U tom smo aspektu sami svoj korisnik. Pa ako imate dobru ideju, ali znate da ona nije dovoljna da biste promijenili svijet i treba vam pomoć u njenoj realizaciji, možda vam baš Startup Bakery pomogne ‘ispeći’ vlastiti startup, kaže Rašić.

Share this article

Facebook Comments