Je li vam se ikad dogodilo da vam je ukraden bicikl ili su ukrali bicikl nekome od vaših poznanika? Rješenje je Bike2Lock – pametni sigurnosni sustav za zaključavanje bicikala.

Natko Bošnjak (27), Slaven Pokrivko (28) i Antonio Filipović (27) iz Zagreba osmislili su jedinstveni sigurnosni sustav u svijetu čija je namjena zaključavanje bicikala na javnim površinama. Bike2Lock sustav omogućava parkiranje bicikla te njegovo sigurnosno zaključavanje, a da tako budu zaštićeni od krađe svi vitalni dijelovi bicikla tijekom parkiranja na javnim površinama. Bike2Lock elektroničkim sustavom zaključavanja tehnologijom prepoznaje samo vlasnika bicikla putem ranije dobivenog jedinstvenog koda te osigurava vaš bicikl dok vi izvršavate svoje dnevne obaveze ili uživate u slobodnom vremenu na javnim mjestima.

Svaki bicikl ima svoju parking kapsulu koja se po ostavljanju bicikla i po aktivaciji sustava zaključava. Međutim, prava vrijednost proizvoda je u softverskom rješenju koje je implementirano u sigurnosni sustav Bike2Lock-a, ističu inovatori. Također, treba istaknuti i solarno napajanje cijelog sustava koje u prvoj fazi osigurava video nadzor i rasvjetu, a u sljedećoj je fazi projekta namijenjeno za punjenje električnih bicikala.

Cijeli pametni sustav povezan je s aplikacijom na mobilnim telefonima te sve kontrolira i šalje informacije korisnicima. „Brojne europske zemlje promoviraju i njeguju kulturu vožnje bicikala, ali se istovremeno susreću s problemom krađe i oštećenja bicikala. Primjerice Nizozemska je zemlja gdje je registrirano 16 milijuna bicikala, a od toga ih se godišnje ukrade oko četiri milijuna, odnosno 20 posto. Slična je situacija i u zemljama poput Njemačke, Belgije i Norveške. Naša je ideja prvotno bila usmjerena na rješavanje problema krađe i zaštite bicikala na javnim površinama te se je iz nje razvio cijeli Bike2Lock pametni sustav“, kaže Slaven Pokrivko.

U sustav je integriran i javno informativni i interaktivni sustav koji omogućava, ne samo korisnicima Bike2Lock sustava nego i prolaznicima i turistima, sve bitne informacije o gradu gdje je sustav postavljen. Predviđeno je da se na njemu nalaze sve turističke informacije, one o biciklističkim rutama i biciklističkoj infrastrukturi, informacije o vremenu i slično.

Zagrebački inovatori su netom prije odlaska u Dubai na godišnji Svjetski sajam investicija dobili i potporu grada Zagreba. „Sretni smo što smo jedini startup iz Hrvatske koji sudjeluje na ovom najvećem svjetskom investicijskom forumu, osim glavne nagrade koju bi voljeli osvojiti smatramo da će nam networking koji tamo ostvarimo uvelike pomoći u daljnjem razvoju ovog projekta. Posebno nas veseli i činjenica da možemo istaknuti Hrvatsku i Zagreb kao mjesto odakle smo započeli cijeli ovaj projekt“, ističe Natko Bošnjak. U međuvremenu su se i uspješno predstavili u Dubaiju.

Na konferenciji za novinare održanoj u Tehnološkom parku okupljenima se obratila Darinka Jug, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika te voditeljica projekta Zagreb Cycle Unit ističući da je grad Zagreb prvi prepoznao kvalitetu ove ideje u samom začetku prije pola godine. S obzirom na to da se je ideja u vrlo kratkom roku realizirala, Zagreb prvi postavlja svoje pametne parking kapsule. „Razvoj biciklističke infrastrukture i povećanje njene sigurnosti jedan je od prioriteta grada te će naši sugrađani napokon imati sigurnosno rješenje za svoj bicikl dok obavljaju svoje dnevne obaveze”, kaže Jug.

Bike2Lock nastavlja svoj razvoj u Tehnološkom parku koji djeluje u sklopu Razvoje agencije Zagreb. Direktor Razvojne agencije Frane Šesnić istaknuo je da se Bike2Lock odlično uklapa u misiju njihove Agencije, a to je stvaranje novih programa i startup projekata koji su potrebni na tržištu te uvijek imaju punu podršku. „Za razvoj ovakvih projekata jako je važna sinergija između grada i mladih tvrtki, a upravo tome služi naša Razvojna agencija i Tehnološki park jer u Zagrebu projekti više ne nastaju u garaži, nego u našem Tehno parku”.

 

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments