Cognism je startup za „inteligentno“ pronalaženje prodajnih kontakata s osnivačima iz Hrvatske, Makedonije i Velike Britanije.

U siječnju su primili investiciju od 3,6 milijuna kuna, a uskoro će na tržište izbaciti svoj drugi cloud softverski proizvod CRM Refresh. U Cognism su uložili South Central Ventures, Netcetera, ali i drugi investitori poput kineskog Chinese Tsingbay Venture Capitala.

Klijenti su im Financial Times, Guardian Wealth Management, Parabolic Asset Management, švicarski headhunteri The Stamford Group te američka marketinška agencija MEDIARadar.

Stjepan Buljat, programer, suosnivač i voditelj razvoja Cognisma, kaže da prodavačima koji koriste cloud žele omogućiti najbrži pristup dobrim prodajnim prilikama. „Koristimo tehnologije strojnog učenja, znanja iz algoritamskog trgovanja te globalno najkvalitetnije izvore informacija kako bismo to postigli“, kaže Buljat. Pojašnjava da informacije izvlače iz Reutersa, Associated Pressa, Financial Timesa, Benzinge, ali i svih drugih relevantnih internetskih izvora. Cognism na svom webu navodi da već sada kanalizira prema klijentima informacije iz više od 115 milijuna kompanija i ključnih igrača diljem svijeta.

„Osim brzine, naše rješenje omogućuje prodavačima da odmah s potencijalnim kupcem ostvare topao, ljudski kontakt jer mu uz ukazivanje na prodajnu priliku nudimo i točan citat i izvor gdje je to osoba izjavila, a našim klijentima tako omogućujemo da se već u prvom koraku kvalitetnije povežu s potencijalnim kupcem“, naglašava Buljat.

Iako je star tek nešto više od godinu dana, Cognism je s organizacijske i investicijske strane već sada međunarodna priča. Narastao je na deset zaposlenih u Makedoniji, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, a vodeći njihov investitor jest softversko poduzeće Netcetera iz Makedonije koje je uložilo polovicu iznosa. Ostatak je došao od investitora iz Kine, regionalnog VC fonda u koji je uložila i Republika Hrvatska, SC Venturesa te poslovnih anđela Toma Jamesa, Jamesa Hodsona i Usmana Khana.

Investicije vodi direktor i suosnivač Cognisma James Isilay, Britanac koji živi u Švicarskoj gdje je izgradio karijeru u financijskoj industriji. Već spomenuti Stjepan Buljat i on upoznali su se prije dvije godine kroz freelance poslove, koje je Buljat radio preko Upworka (bivšeg Elancea i oDeska). „Imali smo ideju raditi rješenje za financijsku industriju, ali tržište nas je potaknulo da krenemo u drugom smjeru“, ističe Buljat.

U branši se procjenjuje da na segment generiranja prodajnih leadova otpada osam do deset posto vrijednosti veleprodajnog, odnosno B2B tržišta. To znači da u Njemačkoj poduzeća na softver i različite usluge za generiranje kvalitetnih leadova troše godišnje do 42,9 milijardi dolara. Vrijednost tog tržišta je u Japanu 48,6 milijardi dolara, a u SAD-u 172,4 milijardi dolara. „Tijekom ove godine planiramo širiti prisutnost u Velikoj Britaniji i SAD-u jer naša rješenja najveću vrijednost donose upravo velikim kompanijama“, zaključuje Buljat.

 

 

Share this article

Facebook Comments