Startupovi u sebi sadrže sve ključne elemente potrebne za razvoj ekonomije – zadržavaju i privlače najtalentiranije i najinovativnije ljude, temelje se na znanju i visokim tehnologijama te imaju potencijal osvajanja svjetskog tržišta. U našoj novoj kolumni upoznat ćete se s uspješnim primjerima domaćih i globalnih startupova. Za neke ste vjerojatno čuli, dok za druge možda niste ni svjesni da su startupovi i koliko su promijenili poduzetničku scenu. Danas predstavljamo Startup Factory Zagreb i startupove kojima su odobrena bespovratna sredstva.

Startup Factory Zagreb

Startup Factory Zagreb predakceleracijski je no equity program pokrenut od strane Razvojne agencije Zagreb i Grada Zagreba u sklopu Tehnološkog parka Zagreb. Cilj pokretanja programa jest osnaživanje ekosustava koji potiče razvoj startup poduzetništva i izgradnju održivog te uključivog razvoja grada kroz pametna rješenja usmjerena na jačanje turističke ponude u Zagrebu. Startup Factory Zagreb prvi je javno financirani no equity program (što znači bez ulaska u vlasničku strukturu poslovnog subjekta) ove vrste na području Grada Zagreba i šire. Putem natječaja odabrano je pet startupova kojima su se odobrila bespovratna sredstva u iznosu do najviše 150 tisuća kuna, a to su Vollo, Run Zagreb, Zagreb City Challange, FREEWA i Holy. Bit će im pružen intenzivan tromjesečni program koji uključuje financijsku, infrastrukturnu i konzultantsku podršku, edukaciju, umrežavanje te savjetovanja odnosno mentorstvo. Startup Factory Zagreb program počeo je 10. listopada i traje do 12. prosinca 2016 godine.

Vollo

Naša novinarka već je predstavila Vollo u posebnom članku pa ćemo vas samo podsjetiti o čemu se točno radi. Vollo je online servis za jednostavno pretraživanje, usporedbu voznih redova i kupovinu međugradskih prijevoznih karata. Trenutačno okuplja i uspoređuje preko 120 vodećih autobusnih prijevoznika iz Hrvatske i Europe te spaja preko 20 zemalja u više od 2.2 milijuna kombinacija i 70 tisuća ruta. Misija Vollo-a je učiniti putovanje jednostavnim i transparentnim te omogućiti jednostavno bookiranje, planiranje i ukrcaj putem weba ili mobilne aplikacije.

„Želimo biti nešto kao Skyscanner ili Pauza.hr za autobusni prijevoz. Cilj nam je da prvo na što ljudi pomisle kada razmišljaju o međugradskom autobusnom prijevozu bude Vollo, kao Booking.com ili Airbnb kada je u pitanju turistički smještaj”, kaže Marko Jukić,jedan od osnivača.

Run Zagreb

Početkom ove godine pokrenut je projekt Run Zagreb. Okosnica projekta su trkačke ture gradom Zagrebom vođene od strane licenciranih turističkih vodiča. Projekt stvarnog vođenja turista trkača po Zagrebu žele upotpuniti mobilnom aplikacijom kojom bi omogućili osobama koje preuzmu aplikaciju na svoj mobitel samostalno vođenu trkačku turu po Zagrebu. Tim koji radi na projektu Run Zagreb turistički su djelatnici s višegodišnjim iskustvom te trkači koji redovito treniraju i nastupaju na utrkama, a ističu kako su im omogućene edukacije korisne ne samo u razvoju aplikacije, već i u organizaciji poslovanja.

Zagreb City Challenge

Zagreb City Challenge besplatna je mobilna aplikacija koja turiste upoznaje sa znamenitostima, lokalcima i ponudom Zagreba na potpuno nov i inovativan način, kroz kreativne izazove. Članica tima kaže da su upoznali puno kvalitetnih ljudi, zabavili se te puno naučili i upotpunili znanje u kratkom vremenskom periodu.

FREEWA

Četvero mladih entuzijasta čine tim koji pokreće projekt FREEWA (Free Water Project) kojem je glavna misija promicanje korištenja i zaštite dostupnosti pitke vode kroz eko proizvode i usluge. Žele inspirirati ljude na zdrav život i kretanje, a cilj je besplatna pitka voda dostupna svima. Osnova projekta jest mobilna aplikacija koja korisniku omogućava da pronađe najbliži besplatni izvor pitke vode te proizvod eko boca „Hvala“ koja će se proizvesti lokalno od ekoloških materijala (stakla i biorazgradive plastike). Boca će se prodavati s praktičnom torbicom koja je ujedno i turistički suvenir. Predviđeni partneri za proizvodnju su hrvatski proizvođači stakla, plastike i tekstila: Vetropack, Tvornica Hajduk plastika i Udruga Kamensko. U timu su iznenađeni količinom ljubaznosti i spremnosti da se svima pomogne i smatraju da se vidi da im svi žele prenijeti znanje.

Holy

Holy je mobilna aplikacija u razvoju koja donosi bitne informacije o obližnjim crkvama, duhovnim zajednicama, religijskim događanjima i putovanjima. Predstavnici ovog tima ističu kako su do sada puno naučili, razvili aplikaciju, upoznali puno ljudi, da je program Startup Factoryja odličan i pozivaju sve da se prijave iduće godine.

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments