Dašak Californije i njihovog modernog, zelenog načina razmišljanja, donijela nam je tvrtka Energomobil iz Velike Gorice, primjer da se i u Hrvatskoj može uspjeti. Njihov flagship proizvod, solarne autobusne stanice, već možemo vidjeti na ulicama Samobora, Slanoga kraj Dubrovnika i, jasno, same Velike Gorice, gdje su lokalne vlasti prepoznale inovativnost svojih poduzetnika.

Radi se o potpuno autonomnom rješenju, dizajniranom i proizvedenom u Hrvatskoj. Stanica pomoći fotonaponskih modula i pametnog sustava ENERGOSMART proizvodi energiju, koju tada preusmjerava u noćnu rasvjetu i WI-FI, te omogućava građanima punjenje mobitela i tableta. Može se pohvaliti antivandalskim dizajnom, koji se dodatno može “podebljati” kroz videonadzor, ponovno kroz autonomno napajanje. Jedan od potencijalnih daljnjih smjerova razvoja ovog proizvoda je mogućnost spajanja stanice na mrežu, kao što čine neki od zelenijih gradova u SAD-u, gdje one napajaju čitava raskrižja, što dugoročno rasterećuje lokalne proračune.

Osim ugovorenih poslova u “vlastitom dvorištu”, blizu je i realizacija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je za prijestolnicu Abu Dhabi zatražen prototip nešto proširenih mogućnosti. Naime, Arapi, bogatiji solarnom energijom (i mogućnošću solarnog plaćanja) žele u potpunosti zatvoreni i klimatizirani model, prilagođen njihovim intenzivnim vrućinama. Osim s UAE, kontakt je ostvaren i s nekim afričkim zemljama, Njemačkom, Austrijom, Italijom, a interes postoji i iz Grčke, Singapura i Katara.

S cijenom koja nije daleka od standardne autobusne stanice – oko 25.000 kn po komadu, ovi inovativni i modularni proizvodi s desecima mogućnosti će se svakom gradu koji ih odluči postavit,i isplatiti sami u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Grad će biti zeleniji, građani sretniji i bolje upoznati s obnovljivim izvorima energije, a ako bi ih se spajalo na električnu mrežu – oslobodit će se sredstva u budžetu za škole, vrtiće i druge komunalne usluge.

Energomobil, sa sloganom “Punimo se suncem”, osim ovih stanica, može se pohvaliti čitavom paletom zelenih i inovativnih proizvoda koja uključuje solarne klupe, solarnu LED rasvjetu, pa čak i vozilo – pokretni suncem pogonjeni ugostiteljski objekt.

 

Share this article

Domagoj Škender. 24. Računovođa, boem, "wannabe" kolumnist. Ljubitelj svih stvari, ekonomskih i geopolitičkih. Nešto siromašniji Dan Bilzerian, ali sa ništa manje Instagram storyja iz streljane i teretane. Čitanjem mojih tekstova minimalno ćete proširiti horizonte, ali ako ih čitate na poslu, biti ćete plaćeni za to.

Facebook Comments