Svima poznati glavni grijesi iz kršćanskih nauka – oholost, škrtost, zavist, bludnost, neumjerenost u jelu i piću, lijenost i ljutnja, prerađeni su u sedam glavnih grijeha karijere. Stručnjaci navode ovih sedam ” glavnih grijeha ” kao najsmrtonosnijima za svaku karijeru.

Arogancija

Osobe koje briljiraju u poslovnom svijetu upoznate su s činjenicom kako je moguće od svakoga nešto naučiti. Ljudi koji za sebe smatraju kako su pametniji te ujedno i sposobniji od ostalih neće se dugo zadržati u organizaciji. Arogantni stav prema poslovnim kolegama ili čak i nadređenima najčešće rezultira lošim odnosima te u krajnjem slučaju otpuštanjem.

Sebičnost

” Svi za jednog, jedan za sve ” izreka je koja je i više nego dobrodošla u poslovnom okruženju. Isticati se pomoću izražavanja interesa za sve što se događa u organizaciji ili jednostavno spremnost na pomoć drugima su karakteristike osoba koje su tražene. Suprotnost tome, sebičnost, nikada se ne nagrađuje te je iznimno nepoželjna.

Nemilosrdnost

Graditi karijeru pomoću ” gaženja ” preko drugih kad tad će rezultirati nečim lošim. Oni koji odbijaju pomoći drugima možda će dobiti određeni posao, no zasigurno ih nitko neće voljeti, a dobri odnosi s kolegama ključni su za napredak.

Nesposobnost

Dobra sposobnost govora, ali bez ikakvih konkretnih djela ispod toga bit će ubrzo prepoznata. Potrebno je osloniti se na svoje znanje kako bi iznošenje informacija bilo potkrijepljeno nečim konkretnim.

Ulizivanje

Nitko ne voli one koji odmah prvi skaču kada netko od nadređenih predloži bilo kakvu ideju, iako ona bila u potpunosti nerazrađena, ili jednostavno uvijek iskazuju kako je mišljenje nadređenih najbolje te najispravnije.

Staromodnost

Osobe koje su duži niz godina na istom radnom mjestu sklone su neprihvaćanju inovacija te novih načina razmišljanja. Smatrati kako je način na koji se obavlja određeni posao najbolji jer se već tako obavlja godinama je mišljenje koje nije prihvaćeno u većini velikih konkurentnih kompanija.

Pretjerivanje ( alkohol )

Jedan od najčešćih razloga otpuštanja je prevelika opuštenost prilikom domjenaka ili poslovnih večera. Pretjerati s alkoholom za večerom te se osramotiti pred potencijalnim poslovnim partnerima ili kolegama je krajnje neprofesionalno te nije dopušteno.