Advent u Zagrebu već je naširoko poznati događaj te čak dva puta okrunjen kao najbolji u Europi. Laskavu titulu pokušat će obraniti i ove godine, ali težnja nije na natjecateljskom, već božićnom duhu. Lampice, zvončići, kuhano vino i gurmanski specijaliteti uskoro će nas podsjetiti zašto je zagrebački Advent Šećer na kraju…godine.

Paljenjem prve Adventske svijeće (ali i središnje blagdanske rasvjete) zimska čarolija službeno je započela ove subote, 2. prosinca. Promjene nisu nikoga zaobišle, pa tako ni Advent. Došlo je do redukcije lokacija; Fuliranje je premješteno na Strossmayerovom trg, između Zrinjevca i Tomislavca, te su osmišljeni novi sadržaji.

Advent u Marićevom prolazu

Tunel od bijelog granja preko kojeg plešu šarene lampice… Romantičan ulazak u raskoš Adventa!

Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju

Tema ovogodišnjeg Adventa je Orient Express – jedan od najpoznatijih sustava vlakova koji je, preko Zagreba, spajao Pariz i Istanbul. U čast tome, u muzeju se organizira tematska izložba. Kulturni sadržaj ne isključuje zabavni pa ćemo moći uživati u vožnji modalnom vrtnom željeznicom, vikendom od 15:00 do 19:00 h. Božić je vrijeme želja, nemojmo se ustručavat zaželjeti ih. Možemo ih napisati na starim voznim kartama i pokloniti muzeju, kako bi sačuvao naša sjećanja.

Backo mini express

Backo mini express najveća je maketa željeznica jugoistočne Europe. Na stalnu postavu dodana je Sljemenska skijaška staza sa skijašima, borderima i žičarom. Posebno napravljen za ovu prigodu, vlakić Agram Advent Express u bojama Zagreba, obogatit će stalnu postavu makete od 100 vlakova.

Caffe de Matoš

‘Street style’ glazbenici, u Caffe de Matoš svojim će nas zvukovima tjerati na ples, svaku večer na Plesnjaku od 18:00 do 20:00, te vikendom i u jutarnjim terminima od 11h do 13h. Kad se umorimo, okrjepa leži u gurmanskim specijalitetima i pogledu na grad.

Vila na Prekrižju

Već desetljećima zatvorena za javnost, Vila na Prekrižju otvara svoja vrata u adventskom ruhu. Ljubitelje arhitekture, a i sve koji uživaju u ljepoti, ovo vrhunsko ostvarenje velikog arhitekta Ivana Zemljaka ostavit će bez daha. Vila je oličenje hrvatske tradicije, kako arhitekturom, tako i interijerom. Otvorena za posjetitelje od 16:00 do 20:00, tijekom 8 dana prosinca.

Izložba „The mind of the future“

Meštrovićev paviljon, od 25. studenog dom je izložbe o vrhunskom izumitelju, Nikoli Tesli. Futuristička izložba predstavit će, ne tako poznatu priču, o prijateljstvu Meštrovića i Tesle, kao i ostale nepoznate dijelove Teslina života vezane za umjetnost i filozofiju. Ispred paviljona imat ćemo priliku saznati više o Liki, rodnom mjestu ovog velikog genija. Nakon Zagreba gdje ostaje sve do 20. ožujka iduće godine, izložba seli u New York, Prag, Pariz, Budimpeštu i na kraju, Dubai.

 

 

 

 

 

Facebook Comments