Robotika je prije svega znanstvena disciplina kojoj je cilj izrada i unaprjeđivanje robota. Razlog primjene robotike u poslovanju je brže i jednostavnije obavljanje poslova koje vodi do poboljšanja produktivnosti. Postoje razne vrste robota od robonauta, odnosno robota astronauta, pa sve do kućnih robota koji obavljaju različite kućne poslove.

Primjena robotike u poslovanju uvelike je pomogla u proizvodnji automobila. Usporedivši proizvodnju automobila u prošlosti i sada možemo primijetiti kako mogućnost brze izrade dovodi do povećanog broja gotovih proizvoda, a samim time i poboljšane kvalitete. Danas se robotika razvija velikom brzinom iz dana u dan. Roboti se sve više primjenjuju u poslovanju, ali ne samo za izradu proizvoda već i za pružanje usluga. Primjerice, u Japanskom hotelu umjesto osoblja na recepciji radi robot. Ovakvi primjeri često zabrinjavaju ljude zbog mogućnosti smanjenja broja radnih mjesta, međutim razvoj robotike će zbog povećanja produktivnosti povećati broj radnih mjesta.

Nova radna mjesta zahvaljujući robotima.

Pojavom robota i razvojem tehnologije sve se veća važnost usmjerava na poslove poput analitičara podataka, specijalista za umjetnu inteligenciju, digitalnu transformaciju, nove tehnologije i specijalista za ˝big data˝, odnosno analizu velike količine podataka. Razlog tome je pojava umjetne inteligencije, ultrabrzi mobilni internet te računalstvo u oblaku. Zbog toga će kompanije morati investirati u usvajanje novih vještina svojih zaposlenika kako bi bile konkurentne na tržištu, a to će im omogućiti povećana produktivnost.

Gledajući dugoročno, iako će neki poslovi nestati ili biti zamijenjeni drugim poslovima, smatra se da bi robotizacija trebala ostaviti pozitivne učinke na cjelokupno gospodarstvo.