Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu odvijaju se pripreme za početak kliničkog testiranja novog revolucionarnog lijeka. U današnje vrijeme većina ljudi ima problema s kralježnicom i dok je to kod nekih svakodnevno neprimjetna bol, ostatak trpi neizdržive bolove koji na kraju rezultiraju i oduzetošću nogu. Spomenuti lijek pomaže upravo kod takvih bolova i omogućuje ljudima nastaviti normalno sa životom.

Kada hrskavica između dva kralješka toliko propadne da počne pritiskati živce koji izlaze iz kralježnice potrebno je dva ili više kralježaka kirurški ponovno razmaknuti i učvrstiti. Trenutno rade tako da iz zdjelice bolesnika izvade komadiće kosti pa ih “poslažu“ između kralježaka u “premosnice“ koje se nakon par mjeseci pretvore u novu kost. Međutim, znanstvenici su otkrili i dokazali da se nova kost koja trajno fiksira dva kralješka može dobiti i od običnog krvnog ugruška samog bolesnika.  Dovoljno je  izvaditi epruvetu njegove vlastite krvi i od nje formirati kompaktni ugrušak u obliku štapića. Upravo tu zadaću ima lijek koji  bi trebao u operacijske dvorane doći u dvije kutijice. U jednoj će biti ampula s koštanim proteinom, a u drugoj pribor za formiranje krvnog ugruška.

U kliničkoj studiji sudjelovat će četiri bolnička centra u Hrvatskoj i Austriji i u nju će biti uključena 192 bolesnika. Za tu studiju Europska komisija daje novac, a zagrebački Medicinski fakultet njezin je koordinator, što ga svrstava u sam vrh piramide svjetske znanosti.   Europska komisija za znanost za ovo je revolucionarno rješenje zagrebačkom Medicinskom fakultetu dodijelila  45 milijuna kuna kako bi bili koordinator velikog znanstvenog inovativnog projekta pod nazivom OSTEOproSPINE u kojem sudjeluje 12 partnerskih institucija iz čak šest europskih država. To je već drugi takav projekt dodijeljen zagrebačkom Medicinskom fakultetu!