Članci koji se objavljuju u novinama, bilo na internetu ili u papirnom obliku, često mogu biti promotivnog tipa. Takva vrsta članka uvijek mora biti označena kako bi čitatelji znali da se radi o promotivnom sadržaju. Međutim tanka je linija između članka koji pozitivno reprezentira neko poduzeće i onog koji je plaćen da bi stvorio dobru sliku o poduzeću.

Često možemo vidjeti kako se u člancima ističu pozitivne stvari vezane uz određeni proizvod ili poduzeće. Primjerice, neko poduzeće je odlučilo donirati novce od svoje zarade u dobrotvorne svrhe ili se pojavio novi proizvod na tržištu visoke kvalitete koji bi mogao mnogim potrošačima olakšati svakodnevni život. Tada će vrlo vjerojatno sve novine pisati o tome, iako nisu dobile novac. Takva vrsta promocije je jednako dobra, dapače čitatelji će cijeniti to poduzeće i imati na umu pročitano prilikom kupnje. Ponekad novinari neće prepoznati potencijal novog poduzetnika te će se on morati progurati na tržište tako da plati novinarima da napišu kratki osvrt o njegovom poslovanju. Takva vrsta članka će često imati istaknuto „Promo“ u blizini naslova. U svakom slučaju, oglašavanje putem novinskih članaka je relativno jeftino, a osim toga pomaže izgraditi dobru reputaciju. Novinari neće uzimati priče kojima će se neko poduzeće samo hvaliti kako su bolji od konkurencije. Potrebno je imati svježe podatke i informacije koje su vrijedne toga da uđu u novine.

U tu svrhu definiramo nativno oglašavanje koje označava oblik plaćenog medijskog sadržaja pri kojem oglas prati funkciju i formu korisničkog iskustva u okolini u kojoj se nalazi. Drugim riječima, čitatelji neće ni primijetiti kako se zapravo radi o oglasu jer se on savršeno uklapa uz tematiku na nekoj web stranici.