Zagreb se ove godine našao u društvu 13 europskih gradova i još pedesetak na drugim kontinentima, koji će ugostiti popularni pariški pop-up piknik poznat po posebnim pravilima. Svi gosti moraju biti odjeveni u bijelu odjeću te donijeti vlastiti prijenosni bijeli stol, bijele stolce, bijele stolnjake, pribor za jelo te gourmet košaru za dvoje. Osamsto sretnika dobit će priliku biti dio svjetski poznate Le Dîner en Blanc obitelji. Vrijednosti koje takvo druženje promiče su prijateljstvo, eleganciju, jednakost, druženje, galantnost i tajnovitost.

Značaj bijelog druženja na otvorenom prepoznala je i Turistička zajednica grada Zagreba, a lokacija održavanja će ostati tajna do posljednjeg sata. Početak nezaboravne večeri ispunjene druženjem s prijateljima i uživanjem u dobroj hrani i piću predviđen je za 19 sati, a trajat će do ponoći.

Le Dîner en Blanc ujedinjuje duh prijateljstva, glamur i europsku eleganciju. Zaljubili smo se u ovaj koncept i drago nam je da je Zagreb prvi grad u regiji koji će se pridružiti velikoj Le Dîner en Blanc obitelji i omogućiti svim posjetiteljima iskustvo koje će pamtiti cijeli život,“ izjavila je Tihana Bervicato, jedna od domaćina piknika uz Joe Bašića, Katrinu Nikšić i Branimira Karačića koji su zaslužni da se Zagreb nalazi na popisu gradova u kojima se održava ova večera.

Kako bi se u potpunosti mogli posvetiti uživanju, organizatori su sudionicima ponudili i opciju online kupnje košare s delikatesama koje će ih dočekati na samoj lokaciji, a pripremit će ih vrhunski chefovi nekoliko poznatih zagrebačkih restorana. Sva hrana bit će pomno odabrana i napravljena od najkvalitetnijih namirnica, a svaki restoran je pripremio svoju gurmansku verziju elegantnog piknika. Uz specijalitete u košarama će se naći i boca vina koja je, uz šampanjac i vodu, jedino dozvoljeno piće. Osim kupnje hrane, one koji nemaju potrebnu opremu oduševit će vijest da je također mogu unajmiti putem službene web stranice. Međutim, organizatori savjetuju da požure jer je broj setova namještaja, kao i košara s hranom, ograničen.

Tradicija održavanja bijelog piknika nastala je u Parizu  1988. godine kada je François Pasquier, vraćajući se s dugog puta u inozemstvo, dobio ideju da okupi svoje prijatelje na pikniku. Kako je broj uzvanika bio veći nego što je on očekivao, odlučio je održati večeru na javnom mjestu te je zamolio sve koji dolaze da se odjenu od glave do pete u bijelo kako bi lakše prepoznali jedni druge. Le Dîner en Blanc International osnovao je njegov sin Aymeric 2012. godine, sa sjedištem u Montrealu u Kanadi. Tajnoviti piknik do sada je održan u više od 70 gradova i 25 država diljem svijeta.

Oni koji svoje sudjelovanje na ovom jedinstvenom pikniku žele osigurati na vrijeme, mogu se  prijaviti na listu čekanja na stranici: https://zagreb.dinerenblanc.com/register.

Share this article

Katarina Belić studentica je 3. godine Poslovne ekonomije EFZG-a. U Manageru je već više od 3 godine, jedno je vrijeme bila i glavna urednica lista, a voli raditi na ostalim HSA projektima. Obožava društvene mreže, putovanja, noćne vožnje autom i prati svjetske modne trendove. Osim putovanja po svijetu, najveselija su joj ona u IKEA-u s kolegom Androm.

Facebook Comments