Uslijed epidemije koronavirusa koja je zadesila brojne države diljem svijeta dolazi do otkazivanja ili odgode brojnih događaja. Odgoda nije zaobišla ni Europsko prvenstvo koje se trebalo odigravati ove godine tijekom lipnja i srpnja, kao ni najveći sportski spektakl – Olimpijske igre.


To je veliki udarac za Japan koji je uložio 12 milijardi dolara u pripreme, ali i za olimpijski pokret kao i Thomasa Bacha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora koji se našao na udaru jer nije reagirao ranije dok je svijet suočen s pandemijom koronavirusa. Koordinacijsko povjerenstvo MOO-a koje je nadgledalo pripreme će sada raditi na određivanju novog datuma sljedeće godine u kaotičnom sportskom kalendaru koji je posljedica brojnih odgoda.

Jedno od brojnih pitanja na koje se odgovor još uvijek čeka jest i sudbina olimpijskog sela. U olimpijskom selu je trebalo biti prihvaćeno 11.000 sportaša. Plan je bio da se nakon OI apartmani u olimpijskom selu prodaju. Prema promotorima naselja, 4.145 apartmana treba biti prodano, a od 940 koji su stavljeni u prodaju od ljeta 2019., većina ih je našla kupca, pišu japanski mediji.

Od prvih modernih Olimpijskih igara u Ateni 1896. godine tijekom povijesti samo je tri puta došlo do potpunog otkazivanja natjecanja i to tijekom dva svjetska rata, no nikada do odgode. Iako se dugo čekalo do objave ove odluke, naposljetku je donesena odluka i najispravnija jer ipak je u ovome trenutku najbitnije pobijediti u utakmici protiv COVID-a 19. Olimpijski plamen ostao je u Japanu kao simbol nade u ovim teškim i neizvjesnim vremenima.