Ovaj sam članak odlučila posvetiti tihom ubojici koji se u proljetnim mjesecima ušulja poput kakvog lopova duboko u mračne odaje naših dišnih putova. Nisam medicinarka i sve što znam o bolestima naučila sam gdje i svako normalno neuko biće – na „Uvodu u anatomiju“ i „Dr. Houseu“. Istina, kod „Housea“ se umire ili od trakavice ili od lupusa, ali što da radim kada strahujem od googlanja simptoma znajući da sve hunjavice, upale grla i svrbeži vode direktno u smrt. Ipak, rijetko uspijem odoliti tom mazohističkom činu pa se tako rastajem od života barem jednom tjedno.

Ovaj se tjedan (i fizički i psihički) od života rastajem pod utjecajem no. 1 proljetnog neprijatelja – peludi. Nemojte me krivo shvatiti, drago mi je što se biljke razmnožavaju i što flora buja, a nemam problem ni s tim što biljke imaju bolji ljubavni život od mene, ali moraju li me baš na to podsjećati napadom na ionako labilne sinuse? Negdje, u hladovini bora i uz povjetarac s mora, možda i ne bih bila toliko ogorčena na smilje i bosilje, ali u metropoli, u prepunoj 17ici, uz lepezu miomirisa, moje su misli malo nasilnije.

Ali ne radi se ovdje samo o mojoj alergičnoj malenkosti. Gdje god pogledali, ugledat ćete neko jadno, crveno i natečeno lice koje sanja o inhalaciji više nego što je Martin Luther King sanjao o pravima Afroamerikanaca. Šeću Ilicom pod sunčanim naočalama koje kriju suzu u oku, a u džepu stišću korištenu papirnatu maramicu. Ako ih tko pita kako su i što im je, odgovorit će – ništa, jer sinusitis (svi to znaju s „Housa“) nije poguban pa ga ljudi ne doživljavaju ozbiljno. Misle, naivno, da se to, kroz par dana riješi alternativnom medicinom. Međutim, za inhalaciju, dragi čitatelju, nitko nema vremena.

Mogla bih, stoga, preporučiti svojim natečenim prijateljima par trikova za borbu s proljetnom alergijom ili upalom sinusa, ali oni to već zasigurno znaju. Umjesto toga, zamolila bih sve šefove, profesore, majke, očeve i ine da imaju razumijevanja i smanje svoja očekivanja sljedećih tjedana. Pustite svoje alergičare u miru, tišini i mraku da se rastaju od života, a na ljeto će se vratiti opet među žive.

Facebook Comments