Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva predstavljen je krajem siječnja projekt Hrvatska stvara iza kojega stoje poduzeće Stemi i udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba. Vizija projekta jest probuditi i njegovati stvaralački duh kod djece i mladih u Hrvatskoj. Osnovni je cilj organizatora u svakoj hrvatskoj županiji pokrenuti Code Clubove, centre u kojima će se osnovnoškolci u slobodno vrijeme moći nalaziti te besplatno učiti i stvarati nove tehnologije.

Tako će se pri posjetu svakoj županiji održati informativno, ali i motivacijsko predavanje o tome kako razviti tehnološku tvrtku i kako od ideje doći do proizvoda. Nakon toga održat će se početna radionica, a klubovima će u vlasništvu ostati kompleti Stemija, robota heksapoda, za praktičnu primjenu stečenog znanja. Hrvatskim školarcima pružit će se jedinstvena prilika za besplatno razvijanje vještina, i to na jednak način i u jednakim uvjetima koje imaju školarci u razvijenim zemljama. U tom planu pomoći će Hrvatska zajednica tehničke kulture čiji će centri diljem države poslužiti kao lokacije za osnivanje novih klubova.

„Premda je projekt usmjeren na prirodoslovna i tehnička područja, prije svega služi kao baza za daljnji razvoj pojedinaca i njihovih interesa. Želimo mlade motivirati da postanu aktivni sudionici u društvu koji razmišljaju, istražuju i razvijaju nove ideje. Takvi aktivni sudionici pridonose razvoju gospodarstva i otvaraju nove mogućnosti koje će zadržati mlade u Hrvatskoj. Želimo školarcima pokazati da i tu ima mjesta za lijepe i inovativne priče te ih poduprijeti u njihovu kreiranju.“, poručio je Marin Trošelj, direktor poduzeća Stemi.

Posjetitelji premijernog predstavljanja projekta mogli su upoznati izložene tehnološke izume mladih hrvatskih stvaratelja – od podmornice za istraživanje podmorja preko 3D pisača do robota, igraćih konzola i električnih bicikala. Najveću je pozornost izazvao bolid kodnog naziva FSB-RT05 -Strix koji su kreirali studenti i studentice Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Posjetitelji su imali priliku i iz prve ruke saznati zanimljive priče o razvoju tehnoloških tvrtki. Kako se to radi u tvrtki Rimac Automobili, otkrio je Ivan Karezić, a Mario Pintar izložio je genezu nastanka hrvatskoga pametnog telefona NOA u tvrtki Hangar 18. Kako pak funkcionira RnD u hardverskim projektima, objasnili su predstavnici tvrtki Bytelab i Reaktor.

Potporu projektu dali su i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić te Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjenoga Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj. Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga.

Share this article

Facebook Comments