Možda vam je već palo na pamet da pobjegnete od svega na nekoliko tjedana, negdje gdje nema žurbe i već vam dobro poznatog ritma svakodnevice.  Za neke su to velike metropole, lude avanture, a za neke pak malena kućica u prirodi u idiličnom okruženju.

Ako vas najviše privlači ova zadnja opcija života u skladu s prirodom i upijanje njezinih ljepota onda svakako odite na stranicu Airbnb-a i saznajte za njihov natječaj iz snova.

Među prekrasna i neistražena mjesta koja ćete rijetko naći u ponudi turističkih agencija spada i gradić Grottole, malo mjesto u turistički neistraženoj Basilicati na jugu Italije. A gradiću kronično nedostaje stanovnika tako da su odlučili ponuditi ljudima da tamo besplatno provedu čak 3 mjeseca!

Opis natječaja

Grottole je uvršten na UNESCO-ov popis kulturne baštine,  a čelni ljudi organizacije su iskazali zabrinutost zbog smanjivanja stanovništva u tom divnom gradiću. Zato je Airbnb, platforma za iznajmljivanje stanova turistima, odlučila pripomoći Grottoleu. Naime, Airbnb je postavio javni natječaj u kojem traže 4 osobe koje će tri mjeseca živjeti besplatno u toj predivnoj prirodi, u kući i to uz dodatnu naknadu. Štoviše, platit će vam da tri mjeseca, točnije svibanj, lipanj i srpanj živite Grottoleu, malom planinskom gradiću poznatom po domaćoj keramici i pećinama razasutim po okolnim brdima.

„Odmor na talijanski način” ime je Airbnb iskustva za koji su prijave otvorene do 17. veljače, a obećano je nezaboravno iskustvo i ljetni odmor o kojem mnogi sanjaju. Sa samo 300 stanovnika i preko 600 praznim domova, ovaj gradić u opasnosti je da postane grad duhova, a upravo je cilj ovog projekta potaknuti revitalizaciju i veći interes turista za ovaj kraj.

Kako izgleda život u Grottoleu?

Prvi mjesec će 4 sretnika učiti o povijesti i kulturnoj baštini grada, sudjelovati u događajima gradića Grottole, te će volontirati nevladinoj organizaciji Wonder Grottole, kojoj je cilj revitalizirati centar grada i popuniti 629 praznih domova. Organizacija također želi nanovo oživjeti povijesni centar, obnoviti kuće i zgrade, ali i naći nove modele za razvoj turizma i agrikulture. Četiri odabrana sretnika neće biti bez novca – osim besplatnog smještaja u kući svaki će dobiti i 900 eura džeparca.

Također, valja spomenuti kako je sad pravo vrijeme za posjet Basilicati, jer je njen glavni grad, Matera, proglašen Europskom prijestolnicom kulture za ovu godinu tako da vas tamo čekaju izložbe, koncerti, umjetničke instalacije i slično sve do kraja 2019.  Četvero sretnika dobit će priliku na inovativan način osvijestiti javnost o problemu depopulacije s kojim se susreću i mnoga druga sela i gradovi diljem svijeta. U potpunosti plaćeno putovanje, sa smještajem i džeparcem zvuči izvrsno. Odabrani će učiti talijanski jezik, pomagati lokalnim ljudima te na kreativan način pokušati unaprijediti zajednicu i u istu ponovno vratiti život i vibrantnu energiju.

Natječaj je otvoren za sve punoljetne osobe koji tečno govore engleski jezik i imaju originalno pismo namjere zašto bi baš oni bili idealni kandidati za ovu inicijativu. Tri mjeseca pod talijanskim suncem u gradiću bez ijednog troška zvuči kao odlično ljeto, zar ne? Možda vam se Grottole i svidi toliko da ostanete ovdje i živjeti.