Međunarodni monetarni fond u novom je izvješću srezao prognoze globalnog rasta za ovu godinu s 3,7 posto, koliko su najavljivali u listopadu, na 3,5 posto, što je još uvijek brojka koja prkosi najavama nove krize. Generalni je zaključak da se svjetsko gospodarstvo još uvijek oporavlja od prethodne krize, no polako se približava nova kriza.

Kao presudan razlog navode trgovačke tenzije između Amerike i Kine te rizike vezane uz nepostizanje dogovora oko Brexita. “Referentno” gospodarstvo, u čije su performanse uprte oči svih svjetskih makroekonomista, kinesko, posljednji je kvartal značajno usporilo, a za ovu i sljedeću godinu prognoziraju mu rast od oko 6,2 posto.

Britansko gospodarstvo, pritisnuto previranjima oko Brexita, rast će, prema njihovim procjenama, oko 1,5 posto, no možda i manje, ostvare li se rizici od kojih strahuju.

SAD–u se, s 2,9 posto u 2018. prognozira tek 1,8 posto rasta, a značajan pad zabilježit će i Španjolska, s 2,5 na 1,9 posto.

Francuska i Njemačka bi s 1,5 posto, čak mogle neznatno porasti, na 1,6 posto, dok će Italija, vjeruju u MMF-u, pasti s jedan na 0,9, a Japan s 0,9 na 0,5 posto.

Kretanja u eurozoni reflektiraju probleme u automobilskoj industriji njemačkog gospodarstva, zbog novih standarda vezanih uz karbonsku emisiju. Tržišta se brinu i zbog najava talijanske Vlade o rastu potrošnje, ali i još uvijek oslabljenog bankarskog sustava.

Što se tičerastućih i zemalja u razvoju, Iran je pogođen sankcijama, a Saudijska Arabija slabijom proizvodnjom nafte. Najavljuju i kontrakcije turskog, argentinskog i venecuelanskog gospodarstva.

Glavni je prioritet zajedničke politike da zemlje kooperativno i brzo riješe svoje trgovinske nesuglasice i rezultirajuću političku nesigurnost, umjesto da povećaju štetne prepreke i destabiliziraju globalno gospodarstvo koje ionako usporava, poruka je MMF-a čija glavna ekonomistica Gita Gopinath upozorava da se odnedavno isprepliću utjecaj trgovinskih napetosti i financijskih tržišta, što nije bio slučaj u 2018.

Share this article

Facebook Comments