Vinske ceste poseban su oblik ponude poljoprivrednih, ugostiteljskih i turističkih proizvoda jednog vinorodnog područja na kojem seoska gospodarstva, udružena pod zajedničkim nazivom vinske ceste, nude svoje proizvode. Hrvatsko vino i vinske ceste već su godinama na dobrom glasu kako u Europi, tkao i šire. Pa tako ćemo na televiziji i u drugim medijima nerijetko slušati o istarskoj malvaziji ili pelješkom plavcu. Sve su to dobro poznate regije, koje dio svojeg gurmanskog, ali i turističkog razvoja duguju upravo vinima. Međutim, ne treba zapostaviti niti vinske ceste Zagrebačke županije, jednog od  najcjenjenijih vinorodnih krajevima u zemlji.

 

Tri najpoznatije vinske ceste Zagrebačke županije su:

PLEŠIVIČKA VINSKA CESTA

Plešivička vinska cesta najdulja je u zagrebačkoj županiji, s preko trideset vinara u svom opusu. Među vinima karakterističnim za ovu vinsku cestu pronašli su se Graševina, Chardonnay, rajnski Rizling, Neuburger, sivi Pinot, bijeli Pinot, Traminac, mirisavi Traminac, Sauvignon, zeleni Silvanac, žuti plavec, pa možemo reći da je zasigurno najbogatija i vinskom ponudom. Ponuda Plešivičke vinske ceste može se podijeliti na 3 vrste: degustaciju vina, neki vinari nude i autohtonu domaću hranu, te  smještaj u prekrasno uređenim smještajnim objektima, s pogledom na plešivički „vinogradski“ amfiteatar koji i najčvršće ostavlja bez daha.

 

ZELINSKA VINSKA CESTA

Ako se pak odlučite ovu vinsku cestu, u čašicu će vam ovdje natočiti graševinu, Chardonnay, Traminac, žuti Muškat, rajnski Rizling, Šipon – Moslavac, bijeli Pinot, sivi Pinot, Kerner, ali i mnoga druga vina ovog kraja. Možda ćete ipak biti zainteresirani i za degustaciju autohtone bijele županijske robne marke vina- Kraljevine. Grad Sveti Ivan Zelina svake je godine domaćin i tradicionalne, ugledne vinske manifestacije pod imenom „Izložbe vina sjeverozapadne Hrvatske“. Na ovoj izložbi sastaju se vinari i vinoljupci ovoga kraja, kako bi raspravili o trendovima uzgoja grožđa i proizvodnje vina, ne bi li sljedeće godine bilo još bolje.

 

SAMOBORSKA VINSKA CESTA

Samoborska vinska cesta najnovija je od tri vinske ceste ovog područja, a obuhvaća ukupno petnaest vinara. Cesta kreće od prostorija samoborske Vinogradarsko-vinarske udruge, prolazi kroz Kladje do Molvica, zatim preko Klaka i Cerja do Male Jazbine, a potom kroz Rude do Slanog Dola. Na njoj se nalazi sedam vinotočja, pet izletišta, kao i brojni drugi turistički sadržaji te nekoliko turističkih atrakcija – Grgosova špilja, Rudnik “Sveta Barbara”, Botanički vrt Suban.

 

 

 

 

Share this article

Lucija Markić ima 22 godine i studentica je treće i četvrte godine Poslovne ekonomije EFZG-a. Nema previše slobodnog vremena, ali kad bi ga imala provodila bi ga gledajući filmove. Iskreno uživa pisati članke za Manager, a kad ne volontira radi na garderobi jednog poznatog zagrebačkog noćnog kluba i sretno je zaljubljena.

Facebook Comments