Nakon provedenog jesenskog upisnog roka na fakultetima nas je dočekala šokantna statistika – čak 12 tisuća mjesta ostalo je prazno na svim našim visokim, i privatnim i javnim, učilištima. Na popunjavanje upisnih mjesta na fakultetima očito su se odrazili loši rezultati ostvareni na ovogodišnjoj državnoj maturi, ali i visoke upisne kvote koje si mnogi fakulteti postavljaju.

Od otprilike 42 tisuće slobodnih mjesta na fakultetima, nakon ljetnog upisnog roka pravo na upis studija ostvarilo je tek nešto više od 24 tisuće maturanata i ostalih kandidata. Tako je za jesen preostalo gotovo 17 tisuća slobodnih mjesta, što je 20% više od broja slobodnih mjesta na visokim učilištima u jesen 2018. godine.

Brojčano gledano, najviše slobodnih mjesta ostalo je na izvanrednom studiju Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakutetu Sveučilišta u Zagrebu, čak 318, ali je pravo upisa steklo tek 87 kandidata. Problema s popunjavanjem kvota bilo je i na Fakultetu prometnih znanosti, gdje je na jesenskom roku ostalo 206 slobodnih mjesta.

Na Sveučilištu u Splitu ostalo je nepopunjeno oko 700 mjesta, najviše na izvanrednom studiju kineziologije, čak 130, a u Zadru je na jesendkom roku od 38 slobodnih mjesta na dvopredmetnom studiju filozofije pravo upisa steklo tek pet budućih studenata.

U budućnosti mogli bismo očekivati smanjenje upisnih kvota, ali i ono neophodno – usklađivanje upisnih kvota s potrebama tržišta rada.