Prema programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine, određen je niz mjera za poticanje poljoprivrednih djelatnosti. Program se sastoji od ukupno 19 mjera čiji je budžet ograničen na oko 2 milijarde i 400 miljuna kuna. Neke od mjera odnose se na subvencioniranje prenošenje znanja i aktivnosti informacija, sustava kvalitete za poljoprivredne proizvode, fizičke opreme, temeljnih usluga i obnove sela u ruralnim područjima, uspostave proizvođačkih grupa i organizacija, ekološki uzgoj, suradnju i druge.

Nama se svakako kao najzanimljivija mjera nameće mjera broj šest, odnosno mjera za razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslova. Cilj joj je potaknuti ostanak mladih u ruralnim područjima ili njihov povratak iz gradova. Sastoji se od četiri podmjere, a prva su potpore mladim poljoprivrednicima. Da biste zadovoljili uvjete ove mjere, trebate biti osoba stara od 18 godina do 40 godina koja posjeduje stručna znanja i vještine za poljoprivredne djelatnosti. Osim starosnog ograničenja, potrebno je da ste po prvi put nositelj poljoprivrednog gospodarstva, odnosno da po prvi put imate na svoje ime registriran OPG, obrt, d.o.o. ili zadrugu. Prva vaša registracija kao nositelja poljoprivrednog gospodarstva ne smije biti starija od 18 mjeseci u trenutku podnošenja zahtjeva. Također, vaše poljoprivredno gospodarstvo, u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu mora pripadati ekonomskoj veličini u rasponu od 8 tisuća eura do 49 tisuća i 999 eura.

Svrha mjere je u stopostotnom iznosu pokriti vaše troškove vezane uz poslovanje poljoprivrednog gospodarstva. Priznati troškovi za djelovanje poljoprivrednog gospodarstva su kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih ili zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje, uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, građenje ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta te kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

Sredstva subvencije ograničavaju se na maksimalno 50 tisuća eura po korisniku i ona su nepovratna.

Ako vas je ovo zainteresiralo, na stranici Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu, i ruralnom razvoju, nalazi se vodič za upis u evidenciju korisnika ove potpore, ali i mnogih drugih potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu.

Nek i tebi procvjeta!

 

 

 

Facebook Comments