Warren Buffett počeo kupovati dionice Teve

Cijena Tevinih dionica uvrštenih na Njujorškoj burzi skočila je za više od 10 posto, odnosno iznad 19 dolara, nakon objave vijesti da se za njih zanima legendarni američki ulagač Warren Buffett. U izvješću o udjelima u kompanijama čijim se dionicama trguje na američkoj burzi, tvrtka Berkshire Hathaway u Buffettovu vlasništvu navela je da je zadnjeg dana prošle godine držala 18,9 milijuna dionica Teve vrijednih 358 milijuna dolara. Berkshire Hathaway je prošloga mjeseca objavio kako će surađivati s internetskim trgovcem Amazonom i bankom JPMorgan Chase u stvaranju vlastite kompanije iz sektora zdravstvene njege. Osim Teve, pažnju ulagača privukao je podatak da je Apple postao najveća investicija Buffettove kompanije koja drži dionice više od 90 kompanija širom svijeta. U odnosu na stanje s kraja rujna, tijekom četvrtog tromjesečja udio Appleovih dionica u vlasništvu Berkshire Hathawaya porastao je 23 posto na približno 165,3 milijuna dionica vrijednih 28 milijardi dolara. Time je Apple izbio na prvo mjesto Berkshireovih ulaganja.

Atlantic preuzima distribuciju Mars proizvoda u RH

Atlantic grupa postala je početkom veljače službeni distributer ukupnog portfelja kompanije Mars na hrvatskom tržištu, a od novog ugovora očekuje više od 100 milijuna kuna dodatnog prihoda. „Novi ugovor vrijedan je više od 100 milijuna kuna, koliko se u 2018. očekuje od dodatnog prometa kroz distribuciju tri nove kategorije Mars proizvoda – čokoladnog programa, prehrambenih i proizvoda za kućne ljubimce. Novi proizvodni asortiman uključuje robne marke poput Twixa, Marsa, Bountyja, Snickersa, M&M’s-a, Pedigreea, Whiskasa, Kitekata i Uncle Ben’s-a.“, navodi se u priopćenju Atlantica. Iz Atlantica podsjećaju da su još od 1991. distributer Wrigley asortimana, koji je od 2008. dio Mars kompanije. Od novog partnerstva u distribuciji se očekuje povećanje tržišnih udjela proizvoda iz Marsovog asortimana i rast višim stopama od njihovih pojedinačnih kategorija.

Porezi će se moći plaćati i karticama na rate?

Možda zvuči kao daleka budućnost, ali nekoliko desetljeća nakon što su stigle na hrvatsko tržište, debitne i kreditne kartice napokon će stići i u neka od tijela javne uprave, što znači da će građani određene naknade uskoro u javnim ustanovama moći podmirivati i putem POS aparata. Nejasno je još gdje će se i za koje točno usluge uvoditi taj novitet, ali u protekla dva mjeseca Ministarstvo uprave održalo je dvije radionice na temu uvođenja kartičnog plaćanja u tijela javne uprave, i to uz pomoć Američke gospodarske komore koja je na jednoj od njih državnim i javnim zaposlenicima predstavila prednosti tog tipa plaćanja.

Plaće u Hrvatskoj rastu – koja su najplaćenija zanimanja?

Prema podacima servisa MojaPlaća u četvrtom kvartalu 2017. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.586 kuna, što je 1% više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2016. godine prosječna neto plaća bila je 2% viša. Medijan plaće je nešto niži i iznosi 5.000 kuna što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega. Pribrojimo li neto plaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.853 kune što je također 1% više nego u prethodnom kvartalu. Što se tiče očekivanja o visini plaće ispitanici u prosjeku očekuju 5.453 kune što je 2% niže u odnosu na realnu prosječnu plaću u Hrvatskoj.

U četvrtom kvartalu 2017., osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 120% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (66% više od prosjeka), ljudskih potencijala (+36%), te informacijskih tehnologija (+35%). Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-45%), pomoćnim zanimanjima (-40%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-34%). Radnici u jednoj od najpopularnijih kategorija, turizma i ugostiteljstva, imaju u prosjeku 21% nižu plaću od prosjeka.

 

 

 

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments