Županija s najvećim rastom zaposlenosti u Hrvatskoj

Zagrebačka županija je prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ostvarila najveći rast zaposlenosti u RH sa stopom od 6,8 posto. Ta je županija također rekorder prema podacima za posljednjih pet godina, prema kojima je stopa zaposlenosti porasla za 23,5 posto. Ona primjerice u Krapinsko-zagorskoj županiji iznosi upola manje, odnosno 12,8 posto, a u trećeplasiranoj Brodsko-posavskoj županiji tek 7,7 posto.

Izvor: Pixabay

 

Zagrebačka županija je jedna od gospodarski najstabilnijih domaćih regija. Prema podacima Fine za 2017., poduzetnici Zagrebačke županije, koja u devet gradova i 25 općina broji 320.000 stanovnika, na drugom su mjestu prema ostvarenom ukupnom prihodu i neto dobiti, prema broju zaposlenih su četvrti, a prema broju poduzetnika peti.  Poduzetnici  Zagrebačke županije su također na drugom mjestu prema produktivnosti rada mjerenom neto dobiti po zaposlenom.

Primjena sustava eTicketing u Hamburgu

Prijevozna poduzeća Hamburger Hochbahn AG (HOCHBAHN) i Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH)su u zajedničkom postupku nabave naručili od poduzeća ATRON electronic GmbH iz Markt Schwabena modernizaciju zajedničke flote autobusa, koja se sastoji od 1500 vozila, sustavom eTicketing. Narudžba uključuje isporuku 3100 terminala za čip kartice sa funkcijama kontrole ulaska putnika i prodaje karata tipa ACT 420 te 1550 terminala za vozača iz serije AVT.

Izvor: Pixabay

 

Uređaji  brzo i jednostavno očitavaju  karte u nekoliko milisekundi , pomoću brzog čitača i softvera visokih performansi. Putnici i javni prijevoznici uživaju pogodnosti brze kontrole ulaska te brze i izravne kupovine elektronskih karata putem HVV-ove kartice.

 

Rast gospodarstva blago usporio na 2,8 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Međunarodni monetarni fond (MMF) također očekuje istu stopu rasta u budućnosti, dok Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) procjenjuje da će gospodarstvo porasti 2,7 posto.

Izvor: Pixabay

 

Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 2,7 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prethodni kvartal, kada je skočila 3,6 posto. S druge strane, rast državne potrošnje ubrzao je na 3,9 posto na godišnjoj razini, s 2,5 posto u prethodnom kvartalu. Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u trećem tromjesečju 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je za 0,6 postotnih bodova brži rast nego u drugom kvartalu ove godine.