Proglašeni su pobjednici natječaja “Kroz CrowdStream do crowdfunding kampanje”

U četvrtak, 15. studenog, u Zagrebačkom inovacijskom centru izabrani su pobjednici natječaja „Kroz CrowdStream do crowdfunding kampanje“. Riječ je o projektima „Danas sam tu! Za tebe!“ udruge za promicanje potreba djece i mladih “Smiješak za sve” i ,,Progovori autizam-širi ljubav” – Inkubator asistenata udruge „Progovori autizam – širi ljubav“.

Natječaj „Kroz CrowdStream do crowdfunding kampanje“ pokrenut je u rujnu ove godine, a nakon prvog selekcijskog kruga izabrano je deset najboljih kandidata koji su 10. i 11. studenoga, kroz edukaciju, stekli znanja i upoznali alate za uspješno pokretanje crowdfunding kampanje. Pobjednici su ostvarili potporu za snimanje crowdfunding kampanje u vrijednosti 15.000 kn. Cilj je ovim putem prikupiti sredstva te pokazati široj zajednici vrijednost pomaganja onima kojima je to najviše potrebno. Ovim putem se također želi promovirati volontiranje te pozvati na akciju sve čitatelje i zainteresirane koji žele dati svoj doprinos u stvaranju boljeg i ljepšeg svijeta.

Izvor: Pixabay

 

Počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj

Nakon Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, u zagrebačkim Remetama također počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj. Riječ je o kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot projekt koji pokazuje kakve će se kuće morati graditi u budućnosti. Projekt prve takve kuće je pokrenula tvrtka Wienerbeger zajedno sa svojim poznatim brendovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows te Građevinskim fakultetom iz Zagreba. Svi oni vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a imaju i jednu zajedničku misiju – napraviti kuću s četiri “e” – ekologija, ekonomija, energetika i emocije.

Arhitekturu potpisuje poznati slovenski arhitekt Nande Korpnik te hrvatski arhitekt Matija Vinski iz Arhitekture Vinski, a zahvaljujući ugrađenim ekološki održivim materijalima i suvremenim tehnologijama odgovara i investitorima koji žele zaštititi okoliš i osigurati prirodnu klimu. Gradnja kuće moći će se pratiti putem livecama na web stranici www.e4kuca.hr, a kako bi konačan projekt zaista ispunio ciljeve i očekivanja, u projekt će biti uključen monitoring u trajanju najmanje dvije godine od početka upotrebe objekta. Dobiveni rezultati bit će odlična smjernica za daljnja poboljšanja na samom projektu i konceptu, kao i izvrsno “know-how” iskustvo za stvaranje kuća budućnosti.

Izvor: Pixabay

HOPS i Siemens potpisali ugovor

U sklopu implementacije europskog projekta naprednih mreža Sincro.Grid u Zagrebu je potpisan ugovor „Ugradnja regulacijske prigušnice 100MvAr u TS Mraclin“ između Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a) i Siemensa. Ugovor je u ime HOPS-a potpisao Mario Gudelj, predsjednik Uprave te u ime Siemensa, Krunoslav Brekalo, direktor divizije EM Hrvatska i Nataša Novosad, voditeljica kontrolinga divizije EM Hrvatska.

Izvor: Pixabay

Cilj ovog projekta je rješavanje izazova u vođenju elektroenergetskog sustava i otklanjanju zagušenja u elektroenergetskoj mreži. Naime, prijenosna mreža u regiji već dulje vrijeme suočena je s rastućim izazovima previsokih iznosa mrežnih napona. U posljednjih nekoliko godina tome uvelike pridonese i četiri oprečna utjecaja na rad prijenosnog sustava: integracija obnovljivih izvora energije, niža potrošnja, nedostatak centralizirane proizvodnje za potrebe regulacije, te dobra međusobna povezanost kontrolnih zona elektroenergetskih sustava Hrvatske i Slovenije. Zbog upravo navedenog, pokazalo se da uobičajene metode razvoja prijenosne mreže i klasična inženjerska rješenja nisu dostatna za rješavanje ovih izazova, te je tako nastao prekogranični projekt naprednih mreža SINCRO.GRID na koji bi se mnogi trebali ugledati.