Call of Duty obara sve rekorde

Call of Duty: Black Ops 4 je u samo tri dana prodaje zaradio više od 500 milijuna dolara u cijelom svijetu. U četvrtak je objavljeno kako je igra zabilježila i rast broja igrača u odnosu na prošlu godinu. Igra je srušila i brojne druge rekorde, kao što su najveći broj provedenih sati po igraču i ukupnim odigranim satima na konzolama te je postavljen rekord za franšizu u ukupnom broju igrača. Tijekom prvog vikenda je na Twitchu također zabilježena najbolja gledanost od svih nastavaka dosada.  Navodi se kako je igra u svoja tri moda imala više igrača u prva tri dana od prošlogodišnjeg povratka u Drugi svjetski rat, ali i od Black Ops 3.

Izvor: Pixabay

Tjedan dobrih vijesti za hrvatsku znanost: Hrvatska 2019. ulazi u CERN

Vijeće CERN-a je potvrdilo kako je Hrvatska ispunila sva tri uvjeta za ulazak u CERN i za sudjelovanje u natječajima vrijednim 500 milijuna eura godišnje. U povodu pisma Vijeća CERN-a u kojem je naglašeno kako je Hrvatska prvi put zadovoljila sva tri uvjeta za ulazak u najveći svjetski znanstveni laboratorij, ministrica znanosti o obrazovanja Blaženka Divjak je održala press konferenciju gdje je objavljena sretna vijest za hrvatsku znanost. Naime,  neka naša poduzeća su već i ranije sudjelovala u natječajima, poput Končara, ali sada će i neki drugi dobiti istu priliku poput Mate Rimca sa svojim baterijama.  U CERN-u je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja, dok godišnja članarina za sudjelovanje iznosi milijun švicarski franaka.

Izvor: home.cern

Wall Street strahuje od trgovinskog rata i rasta kamata

Na najvećoj svjetskoj burzi se prethodnih dana trgovalo vrlo oprezno, pri čemu su se pratila kvartalna poslovna izvješća kompanija, od kojih su neka pokazala da se naziru posljedice trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Tako je Honeywell International izvijestio da mu je u proteklom tromjesečju usporen rast prodaje u Kini.. Cijena dionice tog industrijskog konglomerata pala je više od 1 posto. S druge strane, dionica Procter & Gamblea skočila je gotovo 9 posto. Dow Jones indeks jučer je završio u pozitivnom području, dok je S&P indeks potrošačkog sektora skočio 2,3 posto. U cijelom proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 0,4, a S&P 500 0,02 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,6 posto.

Na većini europskih burzi cijene su dionica zabilježile pad. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,31 posto, na 11.553 boda, a pariški CAC 0,63 posto, na 5.084 boda. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,32 posto, na 7.049 bodova.

Izvor: Pixabay