Hrvatska računalna igrica u vrhu svjetske liste najprodavanijih igara

Nova hrvatska igra u vlasništvu zagrebačkog Gamepiresa – SCUM, već danima obara sve rekorde te je postala jedna od najprodavanijih igara na online platformi STEAM. No, što je zapravo SCUM? To je igra preživljavanja koja se od njoj sličnih igara razlikuje po tome što korisnicima pruža neke potpuno drugačije značajke poput iznimno visoke razine prilagodbe likova na okoliš te mogućnosti praćenja njihovog metabolizma. Također pruža višu razinu realnosti tijekom igre te izaziva korisnike da se potrude oko sakupljanja resursa i opreme potrebne za život, baš kao što bi to bilo potrebno u istim uvjetima u stvarnom životu.

Tvorci igre su nastojali dočarati što realniji izgled krajolika, čiji dizajn pomalo podsjeća na krajolik Hrvatske. Već je u prvom danu prodano odličnih 250 000 kopija, a samo pet dana kasnije je dosegnut broj od 650 000 prodanih kopija. U produkciji igre je sudjelovao i hrvatski Croteam, poznati hrvatski proizvođač video igara čime je postignut još jedan veliki korak u hrvatskoj gaming industriji.

IKEA Hrvatska postigla je rast prometa od 14,9 posto

Tijekom četvrte godine poslovanja , IKEA Hrvatska postigla je rekordne rezultate. Ostvaren je rast prometa od 14,9 posto, a promet internetskom trgovinom veći je gotovo 204 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Ukupno ostvareni promet u IKEA Hrvatska za proteklu poslovnu godinu iznosi više od 680 milijuna kuna, odnosno skoro 90 milijuna eura.

U usporedbi s ostalim zemljama u kojima IKEA posluje, Hrvatska je treća u Europi i osma u cijelome svijetu po rastu prodaje, a u prošloj su poslovnoj godini stvorili gotovo 500 novih radnih mjesta, čime je ukupan broj zaposlenika u IKEA Hrvatska gotovo 30 posto veći u odnosu na godinu ranije.

Potonule su burze diljem svijeta

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica potonule više od 3 posto, što je njihov najveći dnevni pad od veljače, pri čemu su gubitke zabilježili svi sektori jer je rast prinosa na američke državne obveznice potaknuo odljev kapitala iz rizičnijih investicija. Dow Jones skliznuo je 831 bod ili 3,15 posto, na 25.598 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,29 posto, na 2.785 bodova, a Nasdaq indeks 4,08 posto, na 7.422 boda. Najveći dnevni pad S&P 500 i Dow Jones indeksa od 8. veljače ponajviše je posljedica višetjednog rasta prinosa na državne obveznice.

Prinosi na desetogodišnje obveznice u jednom trenutku su dosegnuli 3,26 posto, najvišu razinu u sedam i pol godina, zbog čega raste konkurentnost obveznica u odnosu na rizičnije investicije, a kasnije su pali s tih razina, no ulagači se plaše da će se njihov rast nastaviti jer svi posljednji podaci ukazuju na snažan rast američkog gospodarstva, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje gospodarstva i jačanje inflacije.