Od 1.1. jeftinija struja za poduzetnike

Upravno vijeće HERA-e smanjilo je  mrežarine u distribuciji za neke kategorije potrošača (srednji i niski napon tarifni model crveni) u prosjeku za 20 posto. Tako od  1. siječnja poduzetnici, ali i neki građani, mogu očekivati pojeftinjenje električne energije. Zbog viših cijena na burzama i rasta naknade za OIE, za poduzetnike  je ove godine električna energija poskupila od 15 do 30 posto. Kad je riječ o prijenosu, smanjene su ponešto tarifne stavke za visoki i srednji napon, tarifni model bijeli. Procjenjuje se da će korekcija HEP-u izbiti oko 300 milijuna kuna godišnje, a nepoznato je hoće li to utjecati na najavljene investicije u elektroenergetsku mrežu od oko 6 milijardi kuna do 2021.

Izvor: Pixabay

Cijena dizela ispod cijene benzina

Cijene goriva jučer su pojeftinile pa je time na benzinskim crpkama u Hrvatskoj prosječna cijena litre benzinskih goriva iznosi 9,39 kuna, dok je njihova prosječna cijena po litri u ponedjeljak iznosila 9,5 kuna. Puni tank  benzina jeftiniji je za dvije kune, a dizela za 3,5 kune. Cijene goriva su još uvijek pod budnim okom javnosti te se još uvijek ne može sa sigurnošću reći hoće li one i dalje nastaviti s padom. Građani Hrvatske su, naime, dugo kupovali dizelaše s obzirom na to da je dizelsko gorivo oduvijek bilo jeftinije od benzina. No čini se da je tom trendu došao kraj i da vlasnici dizelaša u budućnosti više neće moći računati na manji trošak za gorivo.

Izvor: Pixabay

Rasprodaja dionica se i dalje nastavlja

Američka središnja banka Fed idućeg tjedna najvjerojatnije će po četvrti put ove godine povećati ključnu kamatnu stopu za dodatnih 0,25 posto. U BIS-u naglašavaju kako je podizanje kamatnih stopa posebno izazovno za dionička tržišta. U posljednjem objavljenom izvješću “središnjom bankom središnjih banaka” se navodi kako će normalizacija monetarne politike vjerojatno izazvati val oštrih rasprodaja u nadolazećim mjesecima.  Za iduću godinu Fed namjerava tri puta podići kamatnu stopu, ali dio tamošnjih analitičara smatra kako bi se dinamika podizanja mogla usporiti.

Izvor: Pixabay