Uzdrmano tržište nakon ostavke šefa Indijske središnje banke

Nakon što je u ponedjeljak guverner Indijske središnje banke Urjit Patel neočekivano podnio ostavku, tečaj  indijske rupije pao je u odnosu na američki dolar više od 1 posto, a pale su i cijene dionica na indijskim burzama. Patel je podnio ostavku usred svog trogodišnjeg mandata, no njegova ostavka dolazi nakon izvješća o razilaženju između indijske središnje banke (RBI) i vlade. Navodi kako se je na navedene postupke odlučio zbog “osobnih razloga”. Nevezano uz Patelovu ostavku, rupija ove godine stoji najlošije među azijskim valutama jer je pogođena nizom čimbenika, uključujući i veće cijene nafte.  Prema izlaznim anketama izbora, indijska burza već je u ponedjeljak bila pod pritiskom  te se pokazalo kako vladajuća stranka ne stoji dobro. Samo dan nakon ostavke Urjita Patela, ekonomist Surjit Bhalla odstupio je iz ekonomskog savjetodavnog vijeća indijskog premijera Narendre Modija.

Izvor: Pixabay

 

U Hrvatskoj se gradi jedna od najvećih tvornica čajeva u Europi

Spider grupa u Poduzetničkoj zoni Rakita u Kladarama gradi modernu tvornicu čajeva, vrijednu 28 milijuna kuna. U njoj će se godišnje pakirati 400 milijuna vrećica čajeva, a pritom će se zaposliti i 50 novih djelatnika. Kako piše Glas Slavonije, to će biti najveća tvornica čajeva u regiji i jedna od najvećih u Europi.
Plan investicije  je omogućiti neprekinuti rad tvornice te njezino neprestano isporučivanje gotovih proizvoda na tržišta koja su već ugovorena. Ova nova gradnja započeta u 2018. godini, planira se dovršiti u 2020. godini, kada će u novom prostoru s dodatnim proizvodnim kapacitetima biti zaposleno više od 50 radnika.

Izvor: Pixabay

 

Održana četvrta strukturna repo aukcija

U namjeri da snažnije aktivira kreditnu aktivnost, Hrvatska narodna banka (HNB) održala je u utorak prvu ovogodišnju strukturnu repo aukciju, na kojoj je bankama po fiksnoj repo stopi od 1,2 posto plasirala ukupno 1,397 milijardi kuna. HNB  je prihvatila sve pristigle ponude, a ukupan iznos pristiglih ponuda za aukciju iznosio je 1,397 milijardi kuna. Datum namire ove aukcije je 13. prosinca ove godine, a datum reotkupa je za četiri godine.

Izvor: Pixabay