Poslovni inkubatori su mjesta na kojima poduzetnici mogu dobiti potrebnu edukaciju vezanu za specifična pravila koje vrijede u startup svijetu. Neki od većih inkubatora u Hrvatskoj su Zagrebački inkubator poduzetništva ZIP, Core Incubator u Zagrebu, Tehnološki park Zagreb, BIOS d.o.o. u Osijeku, Osvit u Donjem Miholjcu itd.

Poslovni inkubator je organiziran sustav usluge s ciljem podrške novoosnovanim poduzećima. Unutar inkubatora obično se nudi širok spektar usluga, kao što su menadžment savjetovanje, pristup financijama, tehnička pomoć i pristup zajedničkoj opremi u inkubatoru, povoljni i fleksibilni zakupi, te mogućnost proširenja prostora prema potrebi.

Usluge i ciljevi poduzetničkog inkubatora su:

 • olakšavanje poduzetnicima pokretanja vlastitog posla putem osnivanja poduzetničkog inkubatora, posebice namijenjenog mladim ljudima nakon završetka školovanja
 • pružanje servisa poduzetnicima u inkubatoru u obliku tehničke i obrazovne podrške    (putem opremanja i održavanja uredskih i zajedničkih prostora, provedbe edukacija za poduzetnike stanare inkubatora, te web portala inkubatora)
 • olakšanje financiranja putem djelovanja jamstvenog fonda
 • sudjelovati u ekonomskom razvoju regije
 • promovirati lokalno poduzetništvo i pomoću razvoju novih tvrtki
 • povećati broj tvrtki koje opstaju na tržištu
 • smanjiti vjerojatnost propasti start-up tvrtki i potaknuti njihov razvoj
 • poticati inovativnost i razvoj novih tehnologija
 • smanjiti vrijeme potrebno za osnivanje i rast tvrtki i učiniti ove procese troškovno efikasnijim
 • savjetodavne usluge, edukaciju te prezentaciju i promidžbu kako početnicima, tako i postojećim poduzetnicima, pokrivajući teme upravljanja malim i srednjim poduzećima, marketinga, izrade poslovnog plana, informatike, poreznog sustava, računovodstva, financijskog planiranja, EU fondova i slično
 • poticati inovativnost i razvoj novih tehnologija
 • poticati komercijalizaciju znanstvenih istraživanja
 • smanjiti stopu nezaposlenosti i zadržati kvalificiranu radnu snagu u zemlji

 

Poslovni inkubatori u EU

Europska unija potiče razvoj i umrežavanje poslovnih inkubatora, koji su se počeli razvijati unazad 30-ak godina i to u tada najrazvijenijim zemljama EU. Uglavnom su se formirali u regijama sa strukturnim problemima gospodarstva kako bi doveli do promjena u gospodarstvu. Tu novinu slijedila je i promjena politika prema malom i srednjem poduzetništvu.

Studentski poduzetnički inkubator

Zamišljen je kao poseban oblik potpore kojim se omogućava poduzetnicima – početnicima realiziranje svojih ideja u prvim godinama poslovanja, kroz osiguranje prostora, kompjutorske opreme, pristupa internetu, korištenja stručne pomoći pa čak i mogućnosti početnog financiranja.

Studentski poduzetnički inkubator otvoren je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu  u Centru za poslijediplomske studije. Osnovni cilj ovog programa je upoznati studente s načinom izrade poslovnih planova, ključnim sastavnim elementima poslovnog plana, poduzetničkim strategijama i konceptima kojih se moraju pridržavati, te brojnim drugim poduzetničkim opcijama koje danas poduzetnicima stoje na raspolaganju.

 

 

 

Share this article

Helena je studentica poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Za sebe kaže da je pravedna, osjećajna, tvrdoglava i duhovita. Povremeno radi studentske poslove te je članica pjevačkog zbora Sonus Oeconomicus. Voli dobru glazbu, dobre ljude i dobro odrađen trening. Priključila se timu studentskog poslovnog lista "Manager" zbog stjecanja novih znanja, iskustva i brojnih poznanstva.

Facebook Comments