Tri dana predavanja, panela, radionica, igraonica, cosplaya i nagradnih igara zvuči kao raj za sve ljubitelje znanstvene fantastike, a od 11. do 13. svibnja isti će moći uživati u SFeraKonu. Tradicionalna proljetna konvencija na FER-u koju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku, je najstarija i najveća hrvatska konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova. Kroz četiri desetljeća održavanja, SFeraKon je postao jedna od najvećih europskih SF konvencija, a najveća u srednjoj i jugoistočnoj Europi

Svake godine raste broj posjetitelja i ljubitelja znanstvene fantastike, gaminga i ovog posebnog žanra književnosti. Prošle je godine u tri dana konvencije FER-om prošlo više od tisuću posjetitelja. O popularnosti konvencije govori i činjenica da su „early bird“ kotizacije rasprodane u rekordnom roku tako da su organizatori za svoje vjerne obožavatelje pripremili brojna iznenađenja. Cijena kotizacija za sva tri dana je 90 kuna, za dva 70 kuna, a za jedan 30 do 50 kuna ovisno o danu.

Od ove godine SFeraKon sudjeluje i u International Cosplay Championship Cupu (ICCC). SFera se udružila s neprofitnim organizacijama iz nekoliko zemalja s ciljem organizacije velikog regionalnog cosplay natjecanja koje će pomoći razvitku ovog fenomena i suradnji organizacija. Svaka zemlja koja sudjeluje u ovom natjecanju održava kvalifikacije na svojoj konvenciji, a veliko se finale održava u jednoj od zemalja koje se natječu u Cosplay Cupu.  Na SFeraKonu će se održati prve hrvatske kvalifikacije te će pobjednik sudjelovati na finalu koje će se održati u Mađarskoj u listopadu 2018. godine.

Na konvenciji će sudjelovati čak pet počasnih gostiju: pisac Adrian Tchaikovsky, redatelj i glumac Timo Vuorensola, cosplayerica Okkido Cosplay, umjetnik Antun Purser i RPG dizajner Mikko Kallio. Adrian Tchaikovsky autor je čuvene serije romana Shadows of the Apt i dobitniku Arthur C. Clarke nagrade za najbolji SF roman Children of Time čija autorska prava je otkupio Lionsgate.

Na SferaKonu će biti izloženi i radovi  akademskog kipara Velibora Mačukatina koji će obogatiti konvencijski prostor te sa posjetiteljima podijeliti svoje radove nastale u posljednje dvije godine, a bit će organizirana i kiparska radionica (mjesta su popunjena).

Za sve ostale informacije pratite SFeraKon na službenoj stranici: http://sferakon.org/

Share this article

Katarina Belić studentica je 3. godine Poslovne ekonomije EFZG-a. U Manageru je već više od 3 godine, jedno je vrijeme bila i glavna urednica lista, a voli raditi na ostalim HSA projektima. Obožava društvene mreže, putovanja, noćne vožnje autom i prati svjetske modne trendove. Osim putovanja po svijetu, najveselija su joj ona u IKEA-u s kolegom Androm.

Facebook Comments