Da je pas čovjekov najbolji prijatelj, znaju već i ptičice na grani. To malo (ili veliko) klupko sreće pravi je dragulj. Osim što su odlični čuvari, psi svojim vlasnicima dođu i kao odličan lijek za sve tegobe. Stoga nije čudno da se od davnina koriste kao pomagači u liječenju raznih bolesti.

Vlasnici pasa nikad nisu sami. Oni su uvijek tu da razvesele svoje ljude, da izvuku osmijeh u najtežim trenutcima i podignu razinu hormona sreće. Izvrsni su terapeuti za ljude koji boluju od depresije ili su pak skloni čestim depresivnim ponašanjima budući da se njima preporuča što češći boravak u prirodi, a uz psa je to neizbježno. Aktivnosti na svježem zraku, podići će vaše raspoloženje.

Neizostavno je spomenuti rad pasa s osobama s invaliditetom. Zapanjujuće je koliko su psi sposobni preuzeti ulogu vodiča, koliko dobro znaju raspoznati dobro od lošeg, kako znaju predvidjeti napad i na taj način spasiti život.

Osim što su dobri pri liječenju bolesti, psi su izvrstan saveznik i u prevenciji. Tako djeca koja odrastaju s psima, imaju manju šansu obolijevanja od astme ili alergija, brže progovaraju, motorički se razvijaju, savladavaju osjećaj svijesti, odgovornosti i privrženosti.

Pas je obaveza, ali je i velika ljubav. Stoga koju god pasminu odaberete, nećete pogriješiti. Pružite mu dom, a on će vam vratiti ogromnom količinom sreće i ljubavi.