Tri dana, četiri dvorane, 65 govornika – festival koji poziva glavne svjetske lidere koji dolaze iz raznih dijelova svijeta, od Amerike do Azije, te ih okuplja u Rovinju i na tri dana ga učini centrom komunikacijske industrije.

Dani komunikacija, događaj je koji već godinama okuplja agencije, oglašivače, stručnjake za odnose s javnošću, predstavnike medija i ostale profesionalce iz komunikacijske industrije. Ove je godine događaj održan, kao i uvijek, u hotelu Lone u Rovinju, od 28. do 31. ožujka.

Festival je u ta tri dana okupio 50 predavača iz Hrvatske i svijeta s kojima su sudionici mogli diskutirati, osvrnuti se na sadašnjost te pogledati u budućnost. Pritom se razgovaralo o promjenama unutar komunikacijske industrije, umjetnoj inteligenciji i kreativnosti, privatnosti na internetu i sličnim temama.

No, nisu predavanja svjetski poznatih stručnjaka jedini program na festivalu. Brojne radionice i seminari organizirani su upravo za studente. Na seminarima se raspravljalo o aktualnim temama iz svijeta komunikacija, studenti su mogli dobiti korisne savjete starijih kolega te se istaknuti sudjelovanjem u radionicama.

Da se radi o ne tako običnom festivalu, osim svjetskih imena koja okuplja, potvrđuje i činjenica da su se predavanja mogla gledati iz bazena, iz horizontale, ali i s društvom u kafiću. Organizatori su tijekom dana pripremili besplatnu jogu, a svake je večeri organizirana i zabava u hotelu.

Najistaknutiji predavači

Predavači su u Rovinj pristizali sa svih strana svijeta, a među njima ipak se nekolicina najboljih isticala te se za njihova predavanja tražilo mjesto više.
Među takvima je i Matt Biespiel, marketinška zvijezda i osvajač prestižne nagrade za najboljeg oglašivača nasvijetu. On je u ulozi globalnog direktora marketinga McDonald’su dvije godine zaredom donio titulu najefikasnijeg brenda na svijetu te osvojio najpoželjniju marketinšku nagradu na prestižnom međunarodnom festivalu kreativnosti u Cannesu – upravo onu za najboljeg oglašivača na svijetu. Tijekom svog predavanja je u kratko vrijeme poručio korisne savjete i inspirirao publiku. Naglasio je kako je najbitnije da brand ima karizmu, a na nama je da ju napravimo.

Osim Biespiela, pune dvorane imao je i Yifei Chai. Koliko je njegovo ime značajno u industriji govori i činjenica da je on prvi predavač koji je dva puta govorio na Danima komunikacija, što je presedan u programu festivala. Chai je svoje slušatelje zaintrigirao brojnim izjavama nakon kojih su svi zastali i promislili. Jedna od njih je i : „Zaboravimo razumijevanje digitalnog i natjeramo digitalno da razumije nas“. Također je izjavio kako je umjetna inteligencija već sveprisutna, ali da je se trebamo manje bojati nego Kineza koji će zavladati svijetom. Yifei se bavi pitanjima kako možemo postati humaniji kada se podvrgavamo umjetnim platformama koje ne govore ljudski jezik te kako možemo stvoriti iskustva koja će nam omogućiti da u interakciji sa strojem ne zaboravimo svoju ljudsku prirodu. Na tom tragu ističe: „Nikakva tehnologija ne može “ubiti” naše emocije. To je naše pravo po rođenju i duboko je ukorijenjeno u našu psihologiju. Nikada ih se nećemo moći riješiti. Međutim, emocije su “mišići” i one će biti bolje ili gore (više ili manje izražene), ovisno o tome koliko ih koristimo.“ Također je naglasio kako je svrha njegovog predavanja ukazati na mogućnosti koje tehnologija koju sami stvaramo zapravo ima u razvijanju naših emocija i empatije i zaključio rečenicom da je umjetna inteligencija već među nama i razvijat će se još više te na nama ostaje hoćemo li ju koristiti u dobre ili loše svrhe.