U utorak 17. listopada 2017. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je 13. sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO). Zemlja partner ovogodišnjega sajma bila je Austrija. Austrija je treće najpoželjnije odredište hrvatskih studenata prema podacima UNESCO-a iz 2016. godine.

Na 13. sajmu stipendija i visokog obrazovanja sudjelovalo je više od 60 izlagača iz čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije koji su predstavili svoje studijske programe i programe stipendiranja. Među izlagačima su bile brojne ustanove, uključujući visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, poduzeća, zaklade, nevladine udruge, veleposlanstva i inozemne kulturne centre. Predstavljene su stipendije i drugi oblici novčane potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na jednome mjestu posjetitelji su mogli pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu. Bile su dostupne informacije o više od 14 tisuća dostupnih stipendija. Najveći dio novih stipendija, njih čak 7600, odnosi se na stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Ministarstvo je osiguralo 4600 dodatnih socijalno-ekonomskih stipendija godišnje te najmanje 3000 STEM stipendija godišnje za studij u Hrvatskoj.

U sklopu programa 13. sajma stipendija i visokog obrazovanja predstavljene su i studentske organizacije koje nude brojne mogućnosti za međunarodnu mobilnost i različite aktivnosti za razvoj vještina i sposobnosti koje su bitne za uspjeh u karijeri te besplatne praktične radionice o polaganju standardiziranih testova (TOEFL, GMAT, GRE, SAT i ACT) te pisanju eseja i preporuka kao bitnim dijelovima upisnoga procesa na visoka učilišta.

Share this article

Facebook Comments