Stiže proljeće i sve će uskoro biti puno tulipana i ostalog cvijeća, kako stvarnost tako i društvene mreže. Ipak, zapitate li se ikad kakvi brojevi stoje iza cvjetnog šarenila? U nastavku članka pročitajte koliko se i kako zarađuje na ljubavi (prema cvijeću).

Za početak, zanimljivo je znati da su tulipani postali popularni još u 16. stoljeću kad su se u Nizozemskoj cijenili tulipani rijetkih boja kao statusni simbol u vrtovima bogatih osoba. Budući da se tulipani rijetkih boja nisu mogli prodavati u bilo koje vrijeme nego samo u ono pogodno da se lukovica premjesti, osmislili su trgovinu pravima na budućnost tulipana. Termin „tulipomanija“ susrećemo u prvoj polovici 17. stoljeća kada dolazi do napuhivanja cijena lukovica tulipana do visine cijene kuća te sloma tržišta „vrijednosnih papira“ i pada cijena lukovica tulipana. Zbog iracionalnih očekivanja prema lukovicama tulipana, termin tulipomanija i dalje se koristi kao pseudonim za rizične investicije.

Unatoč kontroverznoj  povijesti, tulipani i dalje imaju veliku ulogu u nizozemskoj trgovini. Zahvaljujući boljoj tehnologiji, odnosno učinkovitijim staklenicima, nizozemski uzgajivači svake godine proizvedu više tulipana. Rast proizvodnje tulipana kontinuiran je od 2006. godine s iznimkom u 2010. godini. S 48 posto zastupljenosti tržišta tulipana, Nizozemska je prvi proizvođač tulipana u svijetu s godišnjom zaradom u 2017. godini od 3,5 milijardi dolara. Slijede ju Kolumbija s udjelom na tržištu tulipana od 17%, Ekvador s 10,4%, Kenija s 8,8% te Kina s 1,4%. Danas, nizozemska tvrtka Florca Westland svake godine izvozi više od 750 tisuća kg cvijeća, biljaka i pribora u više od 30 destinacija širom svijeta. Veleprodajni kupci, uključujući i cvjećare kao što su Reids u Sjevernoj Irskoj, uvoze tulipane za cvjetne aranžmane koje isporučuju na lokalnoj razini i otpremaju na međunarodnoj razini. Procjenjuje se da ukupno 77% svih lukovica tulipana potječe iz Nizozemske. Ovo masivno tržište tulipana obuhvaća oko 10% nizozemskog bruto domaćeg proizvoda.

U 2018. godini tulipani zauzimaju drugo mjesto na tržištu cvijeća koje se kupovalo za Valentinovo, odmah do ruža. Ako ste na Valentinovo imali drugih ljubavnih ili antiljubavnih misli te niste razmišljali o tulipanima, sljedeći put kad prošećete Cvjetnim trgom i ugledate ih, sjetit ćete se što kriju iza svojih latica. Cvjetni pozdrav!

Share this article

Ivana Vnučec studentica je četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Voli poeziju, cvijeće i životinje. Najviše ovce, za čiju se reputaciju pametnih životinja bori kako uživo, tako i na društvenim mrežama. Ljubav prema pisanju odlučila je integrirati u vrijedan tim časopisa Manager.

Facebook Comments