U jednoj od najpopularnijih bečkih shopping ulica, Mariahilfer Strasse, smjestila se izgradnja nove inovativne, nikad viđene, zgrade švedskog proizvođača namještaja IKEA.

Iako su nas i dosadašnje poslovnice IKEA oduševljavale svojim maštovitim prikazom stanova  za svaku obitelj, sitnicama koje unose toplinu u svačiji dom, kuhinjskim pomagalima, cvijećem i biljkama i još puno toga, ova će IKEA oduševljenje podići na novu razinu. Naime, radi se o novom konceptu za čiji je izgled zaslužan arhitektonski ured querkraft architekten. Prostirat će se na 21 600 m2, a svaki će kat krasiti obilje zelenila, uključujući i drveće, koje dosad nismo imali prilike vidjeti u njihovim trgovinama, a to će omogućiti mrežasta fasada na kojoj će se smjenjivati otvoreni i zatvoreni elementi. Krov zgrade zamišljen je kao opuštajuća oaza za sve posjetitelje. Zanimljivo je da će se moći kupovati  samo oni artikli koje je moguće ponijeti pješke, na biciklu ili u podzemnu željeznicu, a sve ostale proizvode će moći kupiti putem interneta. Razlog tome su promjene koje su se dogodile kada je riječ o potrošačkom ponašanju i mobilnosti. Rijetko tko, tko živi u centru Beča, posjeduje automobil. Stoga, uz novu IKEU neće biti ni parkirnih mjesta.

Gradnja je započela u siječnju 2020., a otvorenje se očekuje tijekom 2021. godine. Cilj izgradnje ovakve IKEE jest pretvoriti ovu trgovinu namještaja u mjesto susreta koje će biti atraktivno svim uzrastima, a ujedno i ispoštovati njihov prepoznatljiv koncept održivosti.