Noć muzeja i ove godine, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, na par sati otvara vrata muzeja, galerija, knjižnica, istraživačkih centara, kulturnih, obrazovnih i drugih institucija u Hrvatskoj. Sutra, u petak, 1. veljače, od 18 sati do 1 sat ujutro posjetitelji mogu besplatno razgledavati kulturni sadržaj, slušati edukativna predavanja te sudjelovati u inovativnim radionicama.

Kako je ovogodišnja tema  manifestacije “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”, uključene institucije publici će predstaviti iskustva u primjeni digitalne tehnologije u svom radu i novim idejama virtualno približiti muzejsku i vlastitu budućnost. Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja i dostupnost velikom broju korisnika.

Više od 20 institucija u Gradu Zagrebu sudjeluje u Noći muzeja, a u nastavku vam predstavljamo neke od njih.

Muzej suvremene umjetnosti pripremio je prigodan program kojim će posjetiteljima približiti teme poput robotike, umjetne inteligencije, programirane i kinetičke umjetnosti, strojne ekologije i mikroračunala. Interaktivna izložba tehnologija – “STEM Revolucija”, publici će prezentirati tehnologije koje u svojim projektima koristi Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Posjetitelji će dobiti priliku isprobati opremu – voziti robote i pri tom naučiti kako izbjegavati prepreke koristeći ultrazvučne senzore, crtati pomoću robota,  a moći će i zaigrati razne igrice na micro:bitu, malom džepnom računalu koje svakome omogućava kodiranje.

Muzeju Mimara nedavno je “iskočio” zajednički projekt Zoološkog vrta grada Zagreba i fotografa Damira Hoyke –  “Pop zoo”. Radi se o portretima životinja, inače stanovnicima zagrebačkog Zoološkog vrta, nadahnutim pop artom. U fokus su stavljene životinjske vrste koje su ugrožene u prirodi, te se time želi poručiti kako životinjama nije dovoljno divljenje, već im je nužna i zaštita. Kako bi se približilo što širem krugu ljudi, u izložbu je ugrađena ideja pop arta. Damir Hoyka koristio je fotoaparat i digitalnu obradu fotografije, lišeći boje samu životinju s istaknutom jarkom pozadinom, kako bi na promatrače ostavio što snažniji dojam.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti priredio je izložbu Stjepana Ivanca, uvaženog predstavnika Hlebinske škole i hrvatske naive. Izložba se sastoji od desetak slika na staklu i crteža koji će biti izloženi u izdvojenoj dvorani. Umjetnik će u petak, 1. veljače od 18 do 22 sata demonstrirati posjetiteljima tehniku slikanja na staklu. Ivanec je jedan od posljednjih velikih virtuoza slikanja na staklu, po čemu je Hlebinska škola izdvojen pojam, ne samo unutar naše, nego i svjetske naive. Crteži u tušu dokazuju pak njegovu veliku umješnost i uspješnost i u toj disciplini.

Gliptoteci HAZU možete razgledati izložbu “Anabel Zanze: Napinjanje teksta” te uživo pratiti proces nastajanja njenih slika. Zanze nastoji potaknuti zainteresirana promatrača na višeznačna putovanja po labirintima slova, riječi i rečenica. Tekst se nudi kao tekst za gledanje. Ponegdje se može čitati, dok se na nekim drugim mjestima namjerno otežava čitanje slike kao štiva, pretvarajući ga u teško razumljivi rebus. Kako joj nije stalo da slika bude reprodukcija odabranog teksta, jer slikovni tekst nije isto što i knjižni tekst, koristi “pogreške” u pisanju, izostavljanje pojedinih slova ili redaka. Tekst je kadriran poput prizora snimljenog fotoaparatom iz kojeg uvijek nedostaje dio. Jer aparat – koliko god da osigurava pogled u ono u što je netko gledao – izdvaja ono što više nije moguće ugurati u kadar.

Galerija Klovićevi dvori priredila je retrospektivnu izložbu Nikole Reisera povodom stogodišnjice umjetnikova rođenja. Meditativan karakter lirskoga slikarstva može se doživjeti kroz slike, crteže i grafičke mape s motivima pejzaža, aktova i cvijeća, a tu su i njegovi čuveni portreti građanskoga zagrebačkog miljea. Za najmlađe se preporuča izložba Zdenka Bašića – “Zlatarevo zlato”, koja se nalazi u predvorju Galerije. Izložba je svojevrsna trodimenzionalna velika slikovnica ovog najpoznatijeg Šenoinog romana, a djecu će uvući u svijet bajkovitog Gornjega grada, Zagreba i okolice te ih ponukati da posegnu za pisanim štivom.

Osim pregleda stalnog postava Tehničkog muzeja “Nikola Tesla”, za vrijeme izlaganja Ante Radonića u Planetariju imat ćete mogućnost saznati kako izgleda “Naše nebo kroz godišnja doba” ili pak “Kako pronaći planete na našem nebu?”. Predavanja uz pokuse održat će se i u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle. Ograničeni broj besplatnih ulaznica/rezervacija za predavanje preuzmite u petak, 1. veljače od 9 sati na blagajni Muzeja. Raspored predavanja nalazi se ovdje.

Noći muzeja pridružio se i FER na kojem će se, u suradnji s udrugom Retro info iz Zagreba, održati interaktivna izložba starih mehaničkih i elektroničkih računala te igraonica legendarnih računalnih igara, a sve će biti popraćeno prigodnom retro glazbom. Želite li pak saznati nešto novo o programiranju i tehnologiji,  tu su originalne radionice za djecu i mlade u organizaciji  Tiflološkog muzeja. Tako posjetitelji mogu od drvene ploče, baterije i strujnog kruga sastaviti sovicu kojoj će svijetliti oči, ili pak naučiti kako upravljati STEMI robotom koji se kreće i ponaša poput živog bića. Više informacija potražite ovdje.

Share this article

Facebook Comments