Uvijek sam za sebe mislila da, ako ikad postanem slavna, ta me slava neće promijeniti. Povucimo paralelu s filmom „Dreamgirls“, u kojem Beyonce ima priliku postati ful slavna, ali prije toga mora zabiti nož u leđa svojoj krupnijoj, neupitno talentiranijoj frendici Jennifer Hudson. Jennifer kasnije smršavi, bravo Jennifer. I Beyonce ga je zabila i postala ful slavna. Ali je li mogla postati ful slavna da joj ga nije zabila? Naravno da je. I uvijek sam zamišljala sebe u toj situaciji, kako bi drugačije postupala i ne bi zeznula frendicu. Našla sam se sad u sličnoj situaciji i vidim da me status poznate kolumnistice nije promijenio, baš kao što sam i zamišljala. Naravno, poznate po svom radu jer i dalje skrivam svoj identitet kao zmija noge. Super da sam upotrijebila upravo ovu metaforu jer vam u proteklih deset rečenica pokušavam objasniti upravo zašto nisam zmija. Uglavnom, današnja tema samo je jedna od odličnih ideja novinarke Managera i moje neupitno talentiranije (ali ne krupnije) frendice Bingy. Pošto je čitav mood kolumne kao anoniman, nisam ga htjela kvariti pa je i ona dobila vlastiti pseudonim. Danas ćemo u biti navesti nekoliko stvari (5-10) koje svaki student tijekom svog studiranja mora barem jednom napraviti, inače nije zaista studirao, iako je išao na faks. Pa krenimo:

 
1. Nisi studirao ako nisi prenio neke kolegije.
Može kao i do 15 ECTS-a kolegija koje nisi uspio položiti u prethodnoj godini pa kao možeš ih prenijeti i dalje nisi parcijala, ali moraš platiti. Sjećam se da su svi ful brijali na to na prvoj godini i uvijek računali te bodove jer najgore je od svega biti parcijala. To su svi čuli od svojih roditelja i starijih studenata ekonomije koji su sve dali u roku -njih oba. Kasnije shvatiš da si na četvrtoj godini i stariji studenti koji su ti, kad si bio prva godina, govorili o parcijali su još uvijek druga i shvatiš da ti kao fakat treba ta apsolventska godina, da se pronađeš.

 
2. Nisi studirao ako nisi ponovo upisao barem jedan kolegij.
Uvijek mislim da je ponovno upisivanje kolegija prenošenje za one hrabrije, iako sam se našla u obje situacije. Naime, da bi se ponovo upisao kolegij, potrebno ga je past četiri puta, što je prehrabro. Mislim, izaći na isti ispit četiri puta i pasti i onda se pojaviti na komisiji pred tim doktorima znanosti i ne znati. Onda sljedeće godine kao ponovo doći i slušati i kao -„ja bi na kolokvije, uopće me ne briga, pravilnik kaže da mogu“.

 
3. Nisi studirao ako nisi potajno išao na instrukcije.
Što je u biti skroz ok, ako malo razmisliš, iako su ti svi na prvoj godini govorili da nije jer kao „studiraš ekonomiju“. Studij ekonomije, ako ništa, trebao te je naučiti ekonomičnoj raspodijeli novca/vremena u svakodnevnom životu. Jer jednaku ćeš količinu novca izdvojiti za ponovan upis kolegija i za te instrukcije, a s njima ćeš vjerojatno proći. Jer to tak’ ide. Budi osoba koja kaže, a ne osoba kao ona jedna cura koja je sa mnom polagala poslovne financije i dobila pet i kad sam ju pitala za njezine tehnike učenja i je li išla na instrukcije rekla sljedeće: „Ma, to sam doma samo, jer je prelagano“. I onda je za nekoliko mjeseci zaboravila da mi je već rekla da nije i priznala mi je da je išla. Ali ja nisam zaboravila. Ja nikad ne zaboravljam.

 
4. Nisi studirao ako nisi zaboravio prijaviti ispit.
Ako si i ti kao ja, onda ti se to dogodi jednom svake godine, na drugom ljetnom roku. Prošle godine se dogodila dosta smiješna situacija. Sjedila sam s tatom i odjednom mi je rekao ovo: „Sjećaš se da si prošle godine taman u ovo vrijeme zaboravila prijaviti onaj ispit haha“. I ja sam mu na to rekla: „Haha, da“. Što samo po sebi nije smiješno, ali je jer sam i u tom trenutku učila za ispit, koji sam također zaboravila prijaviti. Ali to je ok jer se onda za sljedeći rok potrudiš više i odmah dobiješ dva. Kažem za sljedeći rok jer ne postoji ta čokolada koja će nagovoriti tete na faksu da ti rok naknadno prijave.

 
5. Nisi studirao ako nisi trpio posljedice pretjerane konzumacije turske kave neposredno nakon ispitnih rokova.
Poznavala sam na prvoj godini neke ljude koji nisu pili kavu. Pali su prvu godinu svi, ponovo upisali, počeli piti masu kave i sad su gotovi s faksom. Šalim se, ne znam takve ljude, ali vjerojatno postoje. Ako ste i vi ovaj čovjek – zaputite se do kuhinje, nalijte u džezvu vode do pola, stavite ju na šparet i čekajte da voda zavrije. Kada voda zavrije, maknite džezvu sa špareta i u nju stavite tri pune jušne žlice turske kave, zatim dobro promiješajte. Vratite na šparet i čekajte da kava zakipi. Nakon što kava zakipi, spremna je za serviranje. Ako vam talog nije zauzeo minimalno pola šoljice, odmah odustanite od faksa.

 
6. Nisi studirao ako nisi znao točno kako izgledaju svi kontrolori karata u civilu, u tramvaju kojim se voziš do faksa.
Iako ih često znaju mijenjati, ne dajte se zavarati! Znakovi tajnog kontrolora (uz torbicu za oko struka, koju nose preko prsa) su: Geox kožne crne cipele, crvena kratka kosa (ako je žena), crna lopovska kapica (ako je muškarac), crna kožna jakna (m/ž) itd.

 
7. Nisi studirao ako nisi propustio broj na Redomatu.
Ovo je vjerojatno najgore. Jer, neki ljudi dođu u osam, uzmu broj 182, odu na kavu i čekaju da se referada otvori u 11, prate na „EFZG OBVEZNI KOLEGIJI“ koji je broj na redu i dođu taman na broj 185. Gotovo ti je onda, nema nazad. Zato ja nikad ne dođem u referadu u osam.

 
8. Nisi studirao ako nisi pao ispit jer si učio iz knjige.
„Ako imate neki ispit, najbolje je učiti po skripti koja je skripta vaše prvotne skripte, koju ste napravili od skripte iz žute, koja je napravljena po knjizi i za par godina postat ćete predsjednik“. To je nešto što mi je netko rekao prije nekoliko godina, nakon čega sam postala puno bolji student, ali i osoba.

 
9. Nisi studirao ako nisi barem jednom ostao uskraćen za lovu od studentskog posla koji si obavljao u fušu.
Jer svi mi želimo pare na ruke i oni to znaju.
I zato nam pare na ruke nude, ali nikada ne daju.

 
10. Nisi studirao ako nisi bio u studentskoj udruzi.
Jer kad krenu s faksom, studenti nikad ne žele volontirati. Jer zašto bi radili besplatno, ako za rad mogu dobit’ pare? Međutim, ako se vratite na prethodnu točku moje liste, shvatit ćete da to nužno nije tako. Rad u studentskoj udruzi vam barem garantira da 100 posto nećete dobit’ pare, a obrnuto ih čekate, al’ one nikad ne dođu. Uglavnom, dobro je to. Čak i ako vam se ne svidi, bar ste pokušali. Nikad nemojte prestati pokušavati.

 

Share this article

#NeJelena je neotkrivena kolumnistica Managera. Tajanstvena, kreativna i uvijek na nogama. Društvena kritičarka bez granica.

Facebook Comments