Na prvoj godini faksa (s kojom još jednom započinjemo kolumnu) svi čitavo vrijeme idu na kave. Ne kažem da ne razumijem, jasno mi je da se ljudi pokušavaju međusobno upoznati, odnosno „uklopiti“ u nekakvu sredinu, ne bi li im bilo lakše u daljnjem studiranju. I sama sam prvih nekoliko tjedana akademskog obrazovanja često provodila na kavama, iako ponekada isključivo kako bi se mogla povezati na Wi-Fi. Međutim, nakon nekog vremena održavanja ovakovog životnog stila, postepeno sam ga počela mrziti, kao i sve što je imalo ikakve veze s faksom. Iako sve svoje akademske i životne uspjehe dugujem gotovo isključivo kavi, odlazak na kavu s ljudima postao mi je totalno nepoželjna aktivnost. Što se potom dogodilo? Otkrila sam totalno drugi svijet u kojemu sam imala puno više novaca i vremena. Međutim, na četvrtoj godini i malo trećoj sam nekako postepeno ponovo krenula na kave, da bi sada već skoro minimalno jednom dnevno ispijala kavu s „toplim“ i bilo koju Cedevitu u Goldenu jer kako netko može odlučiti između Cedevite od naranče i limuna? Uglavnom, danas sam odlučila izračunati koliko prosječno novca svaki mjesec trošim na kave i vidjeti što sam sve s „Njuškala“ mogla kupiti za tu paru. Recimo da svaka kava koju ja pijem košta deset kuna i da svaki drugi dan popijem dvije kave-to je 100 kuna tjedno. Pomnožimo li tih 100 s četiri (jer svaki mjesec ima četiri tjedna), dobit ćemo iznos od 400 kuna mjesečno koji ja trošim na ispijanje rajskog nektara. Za ove novce mogla sam kupiti:

1. BICIKL
U kategoriji „Gradski, city bike i ženski bicikli“ naišla sam na desetak zanimljivih ponuda. Naravno, i u kategoriji „BMX“ bilo je nekoliko dobrih, ali uvijek sam više htjela biti cura za BMX nego što sam to zaista bila.

2. AKUSTIČNA GITARA
Ne treba mi akustična gitara, ali ne trebaju mi ni dvije kave+Cedevite bilo koje svaki drugi dan. Ali dobro bi bilo naučiti svirati akustičnu gitaru i onda staviti to u CV. Jer na kraju dana, to je jedino i bitno.

3. Samsung galaxy S6 – BIJELA MASKA – BESPLATNA DOSTAVA x10
Ovdje sam vam samo suptilno htjela natukuti da imam Samsung Galaxy S6 hehehe. I to sve u kurzivu. Ova besplatna dostava omogućila bi mi da za mjesec dana svog postojanja u bircu deset puta promijenim istu maskicu na svom mobitelu, što je potrebno. Dobro ste pogodili, jedna maskica prodaje se po cijeni od 40 kuna.

Ovo su samo neke stvari koje sam mogla kupiti s novcem koji mjesečno trošim na ispijanje kave. Ali na Njuškalu se ne može kupiti jedna druga stvar. A ti je vrijeme. Razmislite što sam sve dobroga mogla učiniti s tim vremenom. Da sam čitala umjesto toga knjige, ili bar čitala knjige na kavama kao bivši dečko moje prijateljice Nine, mogla sam možda biti predsjednica. I upisati master za vrijeme mandata, al’ na ekonomiji. Koliko je 400 kuna u vremenu? 400×12 je 4800 kuna? A koliko sam kuna vremena protratila? Shvaćam ovo sve tek sad, dok pišem ovu kolumnu i upravo sam se sjetila ovog predobrog naslova. „Senka“ je metafora za vrijeme. Možda od sljedećeg tjedna više neću piti dvije kave svaki drugi dan ili ću možda ponijeti kavu u termosici od doma i piti dok radim neke dobre stvari ? A što ako su dobre stvari upravo u šalici, a ne u termosici? (Također metafora)

 

NeJelena

Share this article

#NeJelena je neotkrivena kolumnistica Managera. Tajanstvena, kreativna i uvijek na nogama. Društvena kritičarka bez granica.

Facebook Comments