Pomislite li i vi, ako ste rođeni u zadnjih trideset godina, kako bi bilo ljepše da smo živjeli u neko drugo doba? Možda baš u vrijeme oslobađanja i razbijanja mnogih stereotipa i barijera, kao što su bile šezdesete? Ako se pronalazite u ovim riječima, a još uvijek niste izumili vremeplov, sigurno će vas zanimati nova izložba koju priprema Muzej za umjetnost i obrt.

Naime, radi se o središnjem izložbenom projektu „Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost“, koji se otvara 26. travnja, a trajat će sve do listopada ove godine. Do ideje za ovu izložbu došao je naš poznati povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, a ona će obuhvaćati razdoblje od 1958. do 1971. godine u Hrvatskoj. Izložba će pokrivati čak osamnaest tematskih dionica, koji će se prikazati kroz razne eksponate, bilo da se radi o dokumentarnoj građi, umjetničkim djelima ili svakodnevnim predmetima. Obuhvaćat će mnoga područja, među kojima su arhitektura, film, dizajn, književnost, kazalište, glazba i druga.

Cilj izložbe je prikazati šezdesete u Hrvatskoj jasno i iz svake perspektive, ali i ukazati na važnost tog razdoblja u smislu ekonomskog razvoja i društveno-kulturnog procvata, iako se radi o turbulentnom vremenu. Izložba će, stoga, pokušati prikazati presjek tog desetljeća kroz ogromne promjene koje su se tada događale, ne samo u Hrvatskoj, već i na svjetskoj razini. U njoj ćete moći vidjeti i kultna obilježja šezdesetih, kao što su vinil ploče, Fićo, mini suknje i seksualna revolucija.

Da vam ne bi bilo dosadno prešetavati se po Muzeju, organizatori su pripremili brojne popratne aktivnosti, među kojima su koncerti s glazbom iz tog razdoblja, filmovi i predstave, ali i mnogi edukativni programi i okrugli stolovi. Stoga, u Fići ili u tramvaju, u trapericama ili u finim hlačama, zapjevajte „Tata kupi mi auto“ i vratite se natrag u šezdesete, barem na jedan dan.

Share this article

Marijana Oštrić novopečena je studentica novinarstva, a svoj životni put traži već 23 godine. Inače voli trash kulturu, stand-up komediju i crtanje ilustracija, za koje joj ljudi kažu su čudne i pomalo morbidne. Za sebe kaže da ju najbolje opisuje interpunkcijski znak – upitnik.

Facebook Comments