Drugi mjesec. Mjesec ljubavi. Mjesec ljubavi prema bradi. Drugi mjesec puštanja brade. Da, odlučio sam pustiti bradu da vidim ka’k to ‘zgleda. I znaš kaj? Nije loše. Ili je to možda ono: „Jesi ružan, al’ s godinama sam se navik’o!“ Kako god, period svrbeža (grda riječ) je prošao. I sad je prepuštena sama sebi. I ponekim preparatima i alatima. Pa…

 

KAKO PUSTITI SAVRŠENU BRADU?

Dakako, ja nemam savršenu bradu-puna je rupa, kao sir. No, za bradu treba briga. Ulaganjem u nju, u par koraka možete doći do (skoro) savršene brade.

 

  1. PUSTITE DA RASTE

Dopustite svojoj bradi da probuja. Potrebno je, stoga, pustiti ju da slobodno raste barem mjesec dana, vidjeti kuda dlake idu i kako se brada ponaša i tek se onda baciti na uređenje iste.

 

  1. IGNORIRAJTE SVRBEŽ

Prvih par tjedna je najgore. Svrbež je nepodnošljiv (ovisi od čovjeka do čovjeka). Mene je iritiralo jer sam se od ljeta dva put tjedno brijao. Uglavnom, probajte odoljet svrbeži. To je prirodno, jer rast dlaka isušuje kožu.

 

  1. HIDRATACIJA KOŽE

Moj najdraži korak. Isušenu kožu treba hidratizirati. Postoji preparata na bacanje, no najbolje koristiti osnovne- ulje, balzam te vosak za bradu i brkove. Zašto je ovo moj najdraži korak? Jednostavno zato što mi je ušlo pod naviku ujutro stavljati ulje, navečer balzam pa si cijeli dan mirišem. Trenutno koristim The Great British Grooming Co. ulje i balzam od argana.

 

  1. PRANJE BRADE

Osim ulja i balzama, za savršenu bradu potrebno je i pranje. Za vrijeme tuširanja neophodno je  posvetiti pažnju bradi isto koliko i drugim dijelovima tijela. Nanesite nježan sapun, kako bi se koža očistila. Za mekšu bradu koristite  regenerator. Kao sapun preporučujem BioBaza sapun na bazi ugljena, dok za regenerator Afroditu.

  1. ČEŠLJANJE

Korak do kojeg još trebam doći, jer brada raste brzinom 1,2 cm mjesečno (cca). Ipak, istražujem kakvi se češljevi i četke koriste za brade. Došao sam do saznanja da su najkvalitetniji oni od sandalovine. No, također postoji i češalj level pro- tzv. The Beard Bro (ha vid’ rime).

Ovaj češalj specifičan je jer je oblika slova L. Kut se koristi za lakše određivanje linije ispod jagodica na licu, ali i ispod vrata. Dostava ovih češljeva se ne naplaćuje, pa ih pa ih naučiti možete i online. . Odluka neće biti laka, no ipak mislim da ću posjetiti DM jer mi je deset minuta hodom udaljen.

 

  1. OBLIKOVANJE (S PRAVIM PRIBOROM)

Najbolje bi bilo nabaviti multipraktični proizvod- trimer. Česta greška koju muškarci rade jest da obriju dlake točno ispod brade. Najbolje je ciljati između Adamove jabučice i dijela ispod brade (staviti dva prsta vodoravno na jabučicu). Za oblikovanje također možete koristiti i britvice, no pazite da su naoštrene i novije.

 

  1. DODIR PROFESIONALNE RUKE

Ako se, iz nekog razloga, bojite da ćete se unakaziti, najbolje je posjetiti profesionalca. Iako je brada vaša, barber iliti brico je iskusniji i najbolje zna što vašoj bradi treba. U zadnjih se par godina otvorilo dosta tih barbershopova, koji su mome dragom Zagrebu udahnuli onaj nekadašnji, starinski duh.  Big like na retro stvari.

 

  1. PREHRANA I ZDRAVLJE

Zadnje i najvažnije. Održavajte zdravlje na visokoj razini. Dovoljan unos minerala i vitamina pogodno će utjecati na rast brade. Prehrana mora biti cjelovita i raznovrsna. Neka se bazira na unosu namirnica koje su bogate A, B3, B5, B6, B12, C i E vitaminom. Konzumirajte hranu bogatu proteinima i Omega3 kiselinama. Također, ubacite u svoj životni ritam trening i dovoljno sna.

 

I zadnje zadnje – NO STRESS! Don’t worry, be happy! 😉

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments