Nakon dugo vremena ona i ja se srećemo…

Ona: Oho! Pa zdravo! Nisam te vidjela sto godina! Kako si mi? Kaj ima?
Ja: Hej! Pa ništa, baš evo razmišljam o čemu da pišem u kolumni. Znaš, postao sam poznati lifestyle kolumnist pa eto tako, provodim dane pišući. Kaj ima s tobom? Ona: Ma daj? Pa super, volim ljude koji se izražavaju kroz tekstove. A vidim postao si i pravi muškarac, pustio bradu. Nisi više onaj golobradi klinjo, a malo si se i razjačao. I like it. Ja sam ti trenutno…
Ja: …ček, nismo se vidjeli sto godina, a ti mi već izjavljuješ da me voliš i da ti se sviđam? Nije li to malo prebrzo?
Ona: Mda…mentalno si ostao isti… a taman te mislila pitati kad si slobodan za kavu…
Ha ha ha, hi hi hi. Klasične seljačke fore s moje strane.
Kraj priče, razišli se. A možda smo ipak otišli na kavu.
Uglavnom, nagradno pitanje glasi: Zašto su u dijalogu precrtane moje izjave?
a) Zato što nisi poznati lifestyle bloger?
b) Zato što si pustio bradu pa i kroz tekst želiš to svima naglasiti?
c) Ne zanima me, debil si.
Točni odgovori su pod a) i c), no da se mene pita odgovorio bih b). Zašto puštam bradu i zašto, pobogu, stavljam „brkove“ na riječi? Zato kaj slavim MOVEMBER- mjesec brkova, brada, muškaraca, testosterona.
prijemovembera
Movember je skraćenica od riječi moustache (brkovi) i November (studeni). To je zapravo pokret koji je započeo 2003. godine u dalekoj Australiji, a akcija se vrlo brzo proširila cijelim svijetom. Primarna stvar o kojoj se tijekom tog brkatog studenog želi podignuti svijest je rak prostate, no također i o drugim oblicima rakova i bolesti koje zahvaćaju muškarce. Movemberovci akcijom podsjećaju na to da se ranim otkrivanjem raka prostate povećava šansa za izlječenje. Napominje se da je glavni razlog neodlaska liječniku nezainteresiranost, kao i nedostatak slobodnog vremena te nelagoda kod spominjanja takvih tema. Glavni način obilježavanja Movembra je puštanje brkova i briga o njima kroz mjesec, no da ne bi ostalo samo na pustom puštanju brkova, organiziraju se i razne donatorske večere, humanitarni maratoni i zabave. Zanimljivo je da se čak dodjeljuje i nagrada Moscar- za najbolji film o uzgajanju brkova te se bira Međunarodni muškarac Movembra. Momci koji uzgajaju brkove i bradu nazivaju se Mo Bros, a njihove bolje polovice Mo Sistas.
Potaknut ovim pokretom, odlučio sam malo istražiti povijest brkova i iščupati neke zanimljivosti. Pa sam tako naišao na podatak da je u staroj Grčkoj brada bila simbol muškosti i mudrosti zbog toga su je nosili brojni filozofi, dok su Spartanci, recimo, kukavice kažnjavali brijanjem (opako, nema šta). Takva i slična vjerovanja zadržala su se do dan danas u arapskim zemljama, no mislim da su kazne za kukavištvo nešto žešće. Brade i brkovi u zapadnom svijetu više su bile trend, pa je u srednjem vijeku bila simbol muževnosti, potom su u 18. i 19. stoljeću na scenu stupila obrijana lica da bi se sredinom 20. stoljeća, popularnost brade opet vratila. Sve u svemu, neke od najvažnijih povijesnih ličnosti upravo su bili dlakavci- Sulejman Veličanstveni, Hitler, Staljin, Charlie Chaplin, Salvador Dali, ban Jelačić, Nikola Tesla, Conchita Wurst. Recite kaj hoćete, ali Conchita je ispisala povijest. Bar onu od Eurosonga.
Poanta priče je- muškarci, vodite računa o svom zdravlju. Otiđite na pregled, ništa vas ne košta. Moguće je da će vas koštati ukoliko ne odete, stoga bolje spriječiti nego liječiti. I puštajte brkove. Ide zima.
Btw. Ja uopće ne puštam bradu, ne smijem zbog posla. Ovaj gore spomenuti dijalog se nije ni dogodio. Trebao mi je neki uvod u priču. Nisam poznati kolumnist. Nismo otišli na kavu, jer to: „Čujemo se jedan dan za kavu“ nikad ne pali. To je mit. A mogla je biti moja Mo Sista.

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments