Shvatio sam da najčešće uvodna riječ kolumne bude o vremenu. A o čem’ drugom pisati kad ti ova dosada pada svaku milisekundu iza leđa na prozor. Dosada zvana kiša. Tako je bilo jučer, nadam se da neće i danas. Jer danas je vjenčanje. Ne moje. Mislim da nema goreg scenarija od toga da ti pada kiša na vjenčanju. Iako se čini “awww” romantično, kao u filmu “About time”, nije. Nije romantično. Jer pokisneš, mokrog te ulovi poznata bolest – propuh i onda si out par tjedana. Tako da se nadam da će biti lijep dan. Drugi problem koji se javlja je obleka. Kaj obuć’ na svadbu ili još bolje kako upariti cipele s odijelom? Odgovor slijedi u nastavku.

Ako idete na sahranu, crno-crna kombinacija je poželjna. Sa svadbama je malo drugačije, ljepše je uskladiti više boja. Četiri osnovne boje odijela su plava (tamnoplava), siva (tamno/svijetlo), smeđa i crna te se one kombiniraju s tri različite boje cipela – crnom, smeđom i mahagonij (između smeđe i crvene). Ako furate strogo poslovan stil, odabir je jednostavan. Tamnosivo ili tamnoplavo odijelo s crnim cipelama. Ako pak ima mjesta casualu uz poslovno, onda se možete igrati s bojama. Pa krenimo.

1. TAMNOPLAVO ODIJELO
Ovakvo odijelo može se upariti sa sve tri boje kožnih cipela – crnom, smeđom i mahagonij. Tamnoplava kombinacija čak podržava i druge egzotične boje jer je dobar kontrast. Crna boja cipela strogo je poslovna, dok smeđa i mahagonij daju dojam opuštenosti i ležernosti.

2. SIVO ODIJELO
Siva odijela su manje formalna od tamno plavih, ali kao i tamnoplava, mogu se upariti s bilo kojom od ove tri boje cipela. Ako nosite bijelu košulju i kravatu (mašnu), odaberite crne cipele. Ako ste se pak odlučili na košulju u boji, onda uzmite cipele smeđe ili mahagonij boje. Ove dvije boje na sivo odijelo najbolje funkcioniraju ako je košulja u sličnim tonovima.

3. SMEĐE ODIJELO
Meni osobno najružnija boja odijela, iako imam doma takvo jedno. Kao da imam 70 godina, uparim ga sa pistacijo zelenom košuljom i idem na tombolu u starački dom. No, pustimo mene i moje komentare. Na ovakvo odijelo najviše idu smeđe i mahagonij cipele. Kažu u fashion tips for man: nikako ne uparivati s crnim cipelama. To znači da sam na maturalnoj bio “fešn flop”. Smeđa odijela pašu sa skoro svim nijansama smeđih cipela. Poželjno je da bude kontrast između odijela i cipela jer ako je ista nijansa, izgledat ćete jednolično, bolje reći bezlično. Generalno je pravilo da je cipela tamnija od odijela.

4. CRNO ODIJELO
Crno odijelo najbolje leži na crne cipele i nije toliko fleksibilno kao tamnoplava i siva odijela. Odnosno nije uopće fleksibilno jer jednostavno smeđe ili mahagonij cipele ne pašu na crno. I najbolje da ga ne oblačite na svadbu jer je općepoznato da se crna boja za svadbe izbjegava, osim ako niste mladoženja.

A kako ću i kaj ja upariti, ostaje tajna. Pratite live na fejsu ili insti. Danas majkooo ženiš svoga sina, ženiš svoga sinaaaa. Ne ti, mama Maja. Bez brige, vi ćete biti obaviješteni na vrijeme.

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments