Izbori! U životu se sve svodi na biranje – obući plavu ili zelenu košulju, staviti ovaj ili onaj parfem na sebe, izabrati ovog ili onog političara ili nešto četvrto, životno važnije (recimo koji fakultet upisati?). Zašto politički izbori nisu, trenutno, životno važni? Jer kak’ je krenulo, birat ćemo ih svakodnevno, k’o čarape. Al’ to ne znači da nisu životno važni, samo ne trenutno. Trenutno je puno važnije da nas napokon grije sunce, da je zatoplilo i da ja nemam adekvatne sunčane naočale. Naravno da se sunčane naočale ne mogu nositi svih 365 dana u godini, kao ni po mraku, ali sunce je tu! I, kao što možete zaključiti, u nastavku slijede Izbori 2017. godine.

Sunčane naočale ne služe samo za zaštitu od sunca već i kao zaštita od bilo kakvih štetnih vanjskih utjecaja – peludi, prašine, vjetra i slično. Moje trenutne sunčane me ne štite više ni od sunca. Zato sam se bacio u potragu za novima, ali mučilo me jedno pitanje na koje sam istražio odgovore pa možda i vama pomognu.

Kako odabrati idealne sunčane naočale prema obliku lica?

Postoji pet osnovnih vrsta oblika lica – ovalno, okruglo, četvrtasto, izduženo i srcoliko. Za svaki od tih oblika postoje “idealne” sunčane naočale. Pa krenimo redom.

Ovalno lice

Ovalan oblik smatra se savršenim oblikom za sve okvire zbog svoje proporcionalnosti. Savjet je da osobe s ovakvim oblikom lica uzimaju predimenzionirane okvire ili okvire koji su jednake širine kao i lice. Idealan okvir, kažu, je blagočetvrtasti sa zaobljenim rubovima.

Okruglo lice

Osobe s ovakvim oblikom obično imaju istu dužinu i širinu lica te se smatraju “punijim” licima. Široki obrazi prekrivaju većinu lica pa bi se trebali usredotočiti na naočale s ravnim linijama (pravokutno, četvrtasto). Odmah mi je pala napamet Tom Ford kolekcija. Također, optičari savjetuju izbjegavanje okruglih okvira koji bi još više zaokružili ionako veliku glavu (šalim se).

Četvrtasto lice

Dvije riječi – Brad Pitt. Dakle, takvoj faci s naglašenom čeljusti, širokim obrazima i čelom najviše odgovaraju naočale zaobljenih oblika jer će ublažiti kuteve lica. Ovalni i mačkasti oblici naočala također dolaze u obzir jer zaobljuju lice. Tu, za dobar primjer, dajem aviatorsice.

Izduženo lice​

U ovu skupinu bih ja negdje spadao. Izduženo lice karakteriziraju čelo i čeljust jednake širine, naglašene jagodice te uski oblik lica. Okrugli i pravokutni oblici jednako dobro stoje na licu. Da bi lice izgledalo kraće, savjet je odabir naočala s uzorkom.

Srcoliko lice

Ovdje, pak, dominiraju naglašene jagodice i špic brada. Svakako bi trebalo izbjegavati predimenzionirane naočale jer pokrivaju veći dio lica. Aviatorsice i mačkasti okviri najbolji su izbor za ovakav oblik lica jer će omekšati konturu donjeg dijela lica i skrenuti pažnju s brade.

 

Ovo je bio kratak pregled prema oblicima lica. Naravno, postoje i savjeti odabira sunčanih prema, recimo, tipu kose. Iako su ovi savjeti više za žene, kako je krenulo s man bun frizurama, možda osvane i koja kolumna posvećene takvim savjetima. Kako bilo, svakako se konzultirajte i s frendovima, obitelji i optičarima i što se naočala i što se man bun frizure tiče. I evo malo mudrosti za kraj: što god u životu birali, bilo danas, za dva tjedna ili za deset godina, gledajte na svijet kroz ružičaste naočale. Fokusirajući se na ono pozitivno, tako možemo puno napraviti. Inače ćemo biti okruženi mrakom 365 dana u godini.

I da, nisam još uzeo sunčane, potraga se nastavlja. Ali, već dugo želim Ray Banice ili Persol, tako da – malo sunca, malo para, malo dobre volje brata il’ seke da udijele koju kunu sirotinji i na konju sam!

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments