Ej, ej! Ne znam za tebe, ali depresivna mi je nekako atmosfera u okolini i gradu. Ne znam je li to zbog vremena koje se non – stop mijenja ili zbog političkog stanja i scene u državi (koja se, po svemu sudeći, također, non – stop mijenja). Kako god bilo, jedno znam — „Neću politiku u svoju butigu!“ Sjedim u Norris Caffe-u, novom najdražem mjestu za kavicu i raspoloženje mi popravlja sjećanje na zadnji dan DriveIN kina. kad smo plesali i bili veseli. Znanstveno je dokazano da ples popravlja raspoloženje, pa sam i ja vama, odlučio popraviti raspoloženje i upoznati vas s ostalim plesovima koji ne spadaju u klasične (koje smo davnih dana spomenuli i naučili).

 SWING PLESOVI

U swing plesove ubrajamo swing, rock’n’roll, lindy hop, blues, jive i njihove podvrste. Rock’n’roll ples izvodi se, pogađate, uz rock’n’roll glazbu. Razvojem boogie – woogieja doživio je najveći razvoj. Iz Amerike u Europu, prvo u Njemačku i Italiju, stiže 60-ih godina, kada je stavljen u natjecateljske okvire. S vremenom je postao spoj plesa i gimnastike, pa danas imamo i tzv. akrobatski rock’n’roll. Lindy hop se razvio između dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća u njujorškom Harlemu uz tadašnju jazz glazbu. Lindy je spoj mnogih plesova, no najviše jazz tapa i charlestona. Postoje savoyski i hollywoodski stil ovog plesa. Jive je veseo, temperamentan ritmički ples, koji se u pravilu uči zadnji u plesnoj školi, jer je teško savladiv. Odličan je za razvoj donjih ekstremiteta te razvoj plesne izdržljivosti. Zapravo, kad bolje razmislim, ovaj spada više pod latino plesove. No, kako god, ono što smo učili u nedjelju na zadnjem danu DriveIN-a je ples balboa. Meni, izrazito zanimljiv ples, pa sam bacio oko na net da naučim nešto više o njemu. Pleše se uz brzu glazbu te karakterizira ga blisko držanje partnera i brzi rad nogu. Svakako ću posjetiti još koju radionicu Back to swing Zagreba.

 

LATINO PLESOVI

Plesovi koji su pratili razvoj muzike. Kako je muzika išla ka bržem ili jednostavnijem, tako su se i odgovarajući koraci mijenjali. Latino muzički pravci i plesovi usko su povezani, pa zbog izobilja muzičkih stilova imamo i velik broj plesova. Neki od najpoznatijih su samba, rumba, salsa, cha-cha-cha i bachata. Samba je najrasprostranjenija forma tipične afro – brazilske muzike. Što se plesa tiče, postoje dvije vrste: plesna, tj. školska (u 4/4 taktu) koja se pleše u paru i ulična, poznatija i pod nazivom „autentična samba“ (3/4 u taktu). Obje verzije su živahne prirode, pogotovo ulična, jer se pleše na karnevalima. U originalu znači „bočno gibanje“ te je 20-ih godina prošlog stoljeća prešla iz Amerike u Europu u nešto uređenijem (čitaj: mirnijem) stilu, prilagođenom za ples u paru. Također, zgodno je znati da spada u pet latino disciplina sportskog plesa (društvo joj prave cha-cha-cha, rumba, paso- doble i jive). Rumba vuče korijene z izvornog plesa južno nigerijskih plemena — Yambe. Iz Amerike se u 30-ima proširila po cijelom svijetu, a danas je rumba ples. Salsa nosi titulu najokretnijeg plesa u plesnom svijetu, a nastala je ubrzavanjem i modernizacijom postojećih plesova poput cha-cha-cha i mambe. Za cha-cha-cha se ne mogu dogovoriti je li nastao na Kubi, kao i muzika ili su ga ipak „stvorili“ Portorikanci. Kako god bilo, zanimljiv ples. A ovu pisanu školu latino plesova, završit ćemo senzualno, uz bachatu. Muzika na koju se pleše ovaj ples najčešće je romantična i melankolična, a pokreti tijela i kukova moraju biti senzualni, tj. strastveni.

 

Od ostalih bih plesova istaknuo breakdance (koji smo svi „plesali“ kao klinci), trbušni ples, irski ples, folklor (promovirajmo hrvatsko) te sve popularniji shuffle dance. Shuffle dance je postao popularan nakon kaj je izašao hit Party Rock Anthem od momaka iz LMFAO. Oni su na neki način bili prekretnica u današnjoj muzici, jer nitko do tad nije proizveo takav catchy beat, a sad ih ima „more“.

Kad smo već kod mora, ne mogu se ne osvrnuti na hit koji dan danas podsjeti na ljeto i more, a to je Danza Kuduro. Ta je pjesma, po meni, također bila neka vrsta prekretnice u glazbi. Ako ništa, barem po radnji spota — jahte, brzi auti, ljetna odjeća, žene na jahti, itd. Takvih se spotova danas otprilike deset dnevno objavi na „jubitou“. Karikiram, ali nije daleko od istine. No, da se mi ipak vratimo shuffle danceu. Potekao je od Melbourne shufflea nastalog 80-ih godina, a mnogi smatraju da se ne može plesati ako nisi pod utjecajem nekih kemikalija (jer se plesao na rave, a sad na EDM muziku). Ja vam zato za kraj stavljam kemikaliju, tj. stvar od Tiesta i Don Diabla, na koju već neko vrijeme skačem po kući i okolo. =D

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments