Mind from the Future ime je velikog multimedijalnog izložbenog projekta inspiriranog jednim od najvećih svjetskih izumitelja svih vremena, Nikolom Teslom. Svoja će vrata otvoriti u zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika u subotu, 25. studenog 2017. Cilj ove izložbe je pozicionirati Teslu kao dio hrvatske kulturne baštine te promovirati i potaknuti umjetničku izvrsnost, originalnost i inovativnost, kao i primjenu najnovijih tehnologija u područjima vizualne umjetnosti. Izložba će u Zagrebu biti otvorena do 20. ožujka, a njezino je postavljanje planirano i u New Yorku, Parizu, Pragu te Budimpešti.

Za futuristički postav ove izložbe zaslužna je svjetski priznata autorica Helena Bulaja Madunić te njezin desetogodišnji autorski rad, kao i tim međunarodnih i domaćih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti. Ova će multimedijska izložba predstaviti životni i poslovni put Nikole Tesle na dosad neviđen način. Cilj autorice i organizatora bio je provesti posjetitelje kroz Teslin um pomoću krosmedijskog dokumentarnog filma Mehaničke figure – inspirirani Teslom, također autorskog djela Helene Bulaje Madunić, a hoće li u tome uspjeti vidjet ćemo uskoro. Postav izložbe sastoji se od tri segmenta koji zajedno čine jedinstveno umjetničko djelo. Prvi segment izložbe odvijat će se u galeriji Prsten u obliku gore spomenutog filma koji postaje interaktivna filmska freska provodeći posjetitelje kroz Teslin um. Galerija PM mjesto je odvijanja drugog segmenta izložbe zamišljenog kao galerija portreta klasične suvremene umjetnosti. Galerija Bačva predstavit će djela suvremenih hrvatskih umjetnika te svojevrsne umjetničke atrakcije inspirirane Teslom, koji sačinjavaju treći segment ove multimedijalne izložbe.

Direktor projekta je Sascha Machiedo, industrijski dizajner i muzejski savjetnik s dugogodišnjim umjetničkim, kulturnim i poslovnim iskustvom, dok su se na popisu imena međunarodnog i domaćeg organizacijskog tima izložbe našla brojna renomirana imena poput Maxa Pinuccija, Miguela E. Delgada, Marije Juze, Bernarde Cesar, Marka Fučeka i mnogih drugih.

Cijela je izložba ostvarena kroz partnerstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika s agencijom Real grupa, produkcijskom kućom izložbe koja intenzivno radi na dogovorima za postavljanje izložbe i u drugim gradovima u kojima je Tesla djelovao – New Yorku, Parizu, Pragu te Budimpešti.

Nikola Tesla – Mind from the future prva je izložba ovakvog tipa u Hrvatskoj, a nama samo preostaje pričekati još nekoliko sati i zaploviti ovim futurističkim vremeplovom u Meštrovićevom paviljonu!

Share this article

Nika Crnek studentica je četvrte godine Poslovne ekonomije na EFZG-u i novinarka Managera. Velika je ljubiteljica životinja, a najdraži su joj psi. Voljela bi otvoriti prihvatilište za nezbrinute životinje i svaki slobodan trenutak provoditi s njima. U slobodno vrijeme uči ruski, uživa u kineskoj hrani, a velika joj je želja živjeti u Amsterdamu.

Facebook Comments