Imate li potrebu za poboljšanjem svojih vještina u proizvodnji vijesti i izvješća na temelju onoga što se događa u vašoj zajednici? Od 23. siječnja potpuno novi online tečaj mobilnog novinarstva – Mooc pruža priliku svima koji su na prethodno pitanje dali potvrdan odgovor. Tečaj traje 20 tjedana, a sastoji se od šest modula: mediji, pismenost i ljudska prava, tehnologija u mobilnom novinarstvu, pripovijedanje u mobilnom novinarstvu, proizvodnja u mobilnom novinarstvu, prava intelektualnog vlasništva i digitalno poduzetništvo.

Svaki modul zahtijeva oko 16 sati rada polaznika tečaja, a mogu se steći znanja o osnovnim alatima i vještinama koje novinari trebaju znati da bi stvoriti zanimljiva izvješća putem videa, audio zapisa i fotografije. Također, istražuje se i pojam medijske pismenosti te što to znači biti pismen u našem brzom medijski zasićenom svijetu. Vrlo korisna znanja mogu se dobiti i o uspješnom razvoju projekta, pronalaženju načina da se vještine primijene u praksi i istraživanju ​​kako zaraditi prihod kao ‘mobilni novinar’.

Mooc je usmjeren na osoblje koje radi u organizacijama koje se bave osnaživanjem mladih, ali i na učenike srednjih škola, studente, pripravnike, volontere i nezaposlene mlade ljude koji su zainteresirani postati ‘mobilni novinari’. Prethodno znanje nije potrebno, već samo interes za komunikaciju putem mobilnog novinarstva.

Onaj polaznik tečaja koji uspješno prođe svih šest modula dobiva potvrdu o završetku koja je od velikog značaja pri kasnijem zaposlenju ili promaknuću na već postojećem radnom mjestu. Nadalje, svi aktivni sudionici će imati priliku sudjelovati na tjedan dana dugoj radionici u Zagrebu, usko vezanoj za spomenutu temu.

Tečaj mobilnog novinarstva organizira Y-NEX partnerstvo, europski je projekt podržan pod Erasmus + programu, a gradeći svoje vještine u korištenju jednostavnih uobičajenih uređaja za izradu i objavljivanje vijesti Y-NEX ima za cilj osnažiti mlade ljude da postanu aktivni građani, izvještavaju o pitanjima i temama od velike važnosti u svakodnevnom životu i zajednici u kojoj žive.

Share this article

Mia Musulin glavna je urednica Managera, studentica treće godine Novinarstva koja za sebe često kaže da je kreativna samo na riječima. Piše za još jedan studentski list, voli i čitati, a najdraža joj je francuska književnost. Opuštaju je cjelodnevno gledanje serija, a ponekad i glupih filmova. Voli biti domaćin i raditi dobre kućne partyje. Najdraža životinja joj je zmija, možete probati pogoditi zašto?

Facebook Comments