Svjetski magnat brze hrane i kralj hamburgera kreće u novu dimenziju poslovanja. Za preko 36.000 svjetskih McDonald’sovih restorana, nove promjene značit će mnogo za više od 420 tisuća zaposlenih u najvećem svjetskom lancu brze hrane. Najveća novost – primanje narudžbi na samoposlužnim McDondal’sovim kioscima prelazi u posluživanje.

Nove promjene već su krenule u više od 500 McDonald’sovih restorana diljem SAD-a. Uslugu posluživanja kupaca hranidbeni gigant provest će u više od 14.000 svojih restorana diljem SAD-a. Novom uslugom kupci na samoposlužnom kiosku naručuju hranu i biraju – hoće li obrok ponijeti “za van” ili će ih poslužiti jedan od McDonald’sovih djelatnika.

“Zadnjih 16 godina neprestano smo pitali kupce da nam pomognu oko novih poslovnih modela”, kazao je predsjednik uprave McDonald’sa Steve Easterbrook i dodao da su kupci sve zahtjevniji. “Pokušavamo razvijati naše poslovanje i prilagoditi se kupcima na najbolji mogući način”, rekao je.

U 2017. godini uslugu posluživanja u restoranima prvi će dobiti kupci u Washington DC-ju, Bostonu, Chicagu, San Franciscu i Seattleu. Ta je usluga već dostupna kupcima na najprometnijim lokacijama, i to u NYC-u, Floridi i Južnoj Karolini, a u ostatku svijeta na više od 2.600 mjesta, uključujući Kinu, Kanadu i Francusku.

Dok McDonald’s ovakve promjene poslovanja pokriva uspješnim poslovanjem, upitna je sudbina radnika koje u digitalnom dobu, pojavom samoposlužnih kioska i mobilnih aplikacija, zamjenjuju strojevi. Neki od njih svoje mišljenje javno izražavaju društvenim mrežama. “Čestitke svim McDonald’sovim zaposlenicima koji su zahtijevali 15 dolara po satu. Vaša zamjena je stigla”, piše se po Twitteru.

Dok su se nagađanja o mobilnom naručivanju potvrdila, McDonald’s je odlučio otići korak dalje i primijeniti model drugih, manje poznatih američkih restorana poput Five Guys Burgers and Fries i omogućiti slaganje hamburgera prema željama korisnika. Na kiosku je moguće prilagoditi burger u detalje. Od odabira količine Big Mac umaka do količine rajčice i krastavaca koji će biti posloženi u sendviču. Inovativan pristup poslovanju potvrđuje McDonald’sov globalni uspjeh u poslovanju. Tvrtka je izvijestila o rastu prodaje od 1,3 % u istim restoranima kao i prošle godine, a to je i peto razdoblje neprekidnog pozitivnog poslovanja, kako u SAD-u tako i u svijetu.

Share this article

Andro je vanjski suradnik Managera. Trenutno studira novinarstvo. Radio je na HRT-u i N1, a aktivno je uključen u brojne medijske projekte u organizaciji EU-a. Najveća ljubav mu je televizijsko novinarstvo.

Facebook Comments