Novi val brige za okoliš itekako utječe na modne trendove. Sve se veći broj potrošača okreće prirodi, počinje se informirati i voditi brigu o proizvodima koje konzumira. No znamo li zaista što koristimo ili je riječ o marketinškom triku, tzv. ekomanipulaciji?

Tijekom proteklih godina, brendovi diljem svijeta bili su podvrgnuti kontroli zaštite okoliša i morali su uvesti promjene kako bi smanjili negativan utjecaj na okoliš. Beauty proizvodi bili su među prvima koji su počeli voditi brigu o zagađenju okoliša plastikom i toksičnim tvarima. Neke od oblika ekomanipulacije na koje možemo naići su: izostanak dokaza (organski šamponi bez certifikata), nedorečenost (nabrajanje prirodnih sastojaka, ali namjerno izostavljanje štetnih), irelevantnost (tvrdnje da proizvodi ne sadrže CFC, koji je zabranjen prije 20 godina), laži (netočni podaci o recikliranim materijalima).

Postoje određeni certifikati kojima možete provjeriti vjerodostojnost tvrdnji:

Nature oznaka


  Oznaka nature koristi se kod kozmetičkih proizvoda. Proizvodi s ovom naljepnicom koriste najveći mogući broj prirodnih sastojaka i proizvodnju najmanje štetnu za okoliš.

AIAB: Italian Association for Organic Agriculture’s certification


Ova oznaka odnosi se na certificiranje organskih proizvoda i kompanija koje se bave proizvodnjom raznih vrsta proizvoda, uključujući i kozmetiku.

Certified Natural Cosmetics


Proizvođači proizvoda označenih pečatom BDIH “Certified Natural Cosmetics” koriste prirodne sirovine kao što su biljna ulja, masti i voskovi, biljni ekstrakti i eterična ulja iz kontroliranog eko uzgoja