Matcha čaj je u zadnje vrijeme postao prilično popularan, a moguće ga je naći i u nekim zagrebačkim kafićima. Ako s njim niste upoznati, a voljeli biste ga probati, o njemu više otkrijte u nastavku.

Matcha je japanski premium zeleni čaj u prahu koji se već stoljećima koristi u čajnim ceremonijama. Čaj ma intenzivnu zelenu boju, a njegov okus je lagan i pomalo gorak. Prirodno je bogat antioksidansima, vitaminima A, B6, C i K, mineralima, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom. Matcha čaj podiže energiju, čisti organizam, jača metabolizam i sagorijeva masti. Pomaže u prevenciji moždanog i srčanog udara te sprječava razvoj stanica raka pa se s toga koristi u preventivi i terapiji bolesti.

Listići zelenog čaja za proizvodnju matche se beru nekoliko tjedana prije klasičnog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti. Ovim postupkom potiče sinteza klorofila i povećava razina aminokiselina, prvenstveno L-teanina. Listići ručno se ubiru, nakon čega se pare, prigušuju i suše te kamenim mlinom melju u fini prah. Za razliku od drugih vrsta zelenog čaja koji mogu odstajati pripremljeni, matcha čaj se uvijek pije svježe pripremljen i ima prirodno slatkasti okus. Pakira se u vakuum doze koje je nakon prvog otvaranja potrebno pohraniti u hladnjak kako se svježina i dragocjeni sastojci ne bi izgubili.

Originalna matcha proizvodi se u poznatim japanskim pokrajinama Nishio i Uji (blizu Kyota). Ocem ovog napitka smatra se Sen no Rikyu koji je bio veliki japanski majstor čaja te je u svojim pričama detaljno opisao postupak pripreme i konzumacije matche. Postoje dvije vrste ovog čaja, a to su Usucha, koja se proizvodi od listića biljke mlađe od 30 godina i Koicha, koja se proizvodi od biljke starije od 30 godina te se priprema s manje vode i ima slađi okus, cjenjenija je i skuplja.

Matcha čaj se priprema tako da se jedan do dva grama praha za pripremu stavi u posebnu šalicu te se prelije vodom zagrijanom na 60 stupnjeva. Čaj se miješa bambusovom metlicom (Cha-sen) sve dok se ne napravi pjena. Što je čvršća pjena, to je bolji i ukusniji čaj. Ovaj se napitak u Japanu i Europi koristi i kao dodatak nekim jelima, sladoledu, čokoladi, mliječnim napitcima i kolačima.

Kod nas je moguće pronaći matcha prah u raznim trgovinama zdrave hrane, a ako ga pak želite probati, možete ga pronaći u Velvetu, Leggiero baru, Najgoroj kavi u gradu, Cogito Coffee Roastersu, Coffee LABu, a vjerujemo i u mnogim drugim zagrebačkim kafićima.

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments