Ljeto nam je pred vratima, a čim spomenemo riječ ljeto, asocira nas na more. Velika većina nas će i završiti na moru, no što je s onima koji ostaju u nizinskim krajevima, točnije u Zagrebu? Ne brinite, nećete ostati zakinuti za koncerte, izložbe, festivale i ostale događaje. Što to zagrebačko ljeto nudi, pročitajte u nastavku.

 

13. lipnja- Filmska glazba pod zvijezdama

Ljetnom pozornicom Tuškanac odzvanjat će zvuci odabrane filmske glazbe u izvedbi Zagrebačke filharmonije, pod dirigentskom palicom Krešimira Batinića. Gledatelji (slušatelji)  moći će uživati uz bezvremenske dionice iz filmova poput Ratova Zvijezda, Gospodara prstenova, Tango i sl. Za potpuni vokalni doživljaj pobrinut će se Petar Grašo, Nina Badrić i Vanna kao posebne gošće koncerta. Cijene se kreću od 140 do 180 kuna, a koncert počinje u 21 sat.

19.- 21. lipnja- INmusic Festival

Najveći open – air festival u Hrvatskoj i ove godine se vraća i to u velikom stilu. U tri dana festivala na pozornici će se izredati velik broj respektabilnih bendova, a neki od njih su: Kings of Leon, Arcade Fire, Kasabian, Flogging Molly, The Strange kao i brojni DJ-evi. Kao i obično, uz regularne festivalske karte,  u ponudi su i one kamperske, a za posjetitelje su organizirani i izleti na Plitvice, Mrežnicu, Medvednicu i sl.

Fun fact: Jeste li znali da se prvi INmusic Festival održao na Šalati?

 

21.-22. lipnja- Glazba i grad

U suradnji s Gradom Zagrebom, ansambli HRT-a i ove godine slave Svečanost glazbe te otvaraju ovogodišnji „Zagreb Classic“. Svečanost glazbe (Fête de la musique), ideja je koja je zaživjela 1982. godine u Parizu te se smatra danom na koji se glazba slavi kao umjetnost koja čini život ljepšim. Ideja se otad pretvorila u međunarodni fenomen te se, na prvi dan ljeta, ljudi širom svijeta okupljaju na otvorenim javnim površinama gdje mogu uživati u zvucima besplatnih koncerata različitih žanrova.

Tako će ove godine posjetitelji na Tomislavcu dva dana zaredom moći poslušati četiri HRT-ova ansambla: Tamburaški orkestar, Jazz orkestar, Simfonijski orkestar i Zbor.

 

22. lipnja- 02. srpnja- 6. Festival slastica: Slatki gušti

Festival koji okuplja zagrebačke slastičarnice i koji se s razlogom slovi za najslađe dane u godini. Na ceremoniji otvorenja bit će pušteno 600 balona, povodom šestog rođendana. Koš jedno iznenađenje za posjetitelje ovog festivala bit će i snimanje milenijske fotografije. Tijekom 11 dana očekuju nas svakodnevna natjecanja, radionice domaćih i inozemnih food blogera i kuhara te gostovanja kulinarskih zvijezda poput Michelinovom zvjezdicom nagrađenog Franco Alibertija. Organizatori upozoravaju da se detaljan program ne čita na prazan želudac!

 

27. lipnja- 9. srpnja- Večeri na Griču

Jedna od najpopularnijih ljetnih manifestacija održat će se na atraktivnoj lokaciji Gornjeg grada, u Atriju Galerije Klovićevi dvori. Ovogodišnje večeri na Griču otvorit će Capella Cracoviensis (Poljska). Koncert je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Republici Hrvatskoj, povodom završetka predsjedanja Republike Poljske Višegradskom skupštinom. Osim spomenutih, na Festivalu će nastupiti još i Zagrebački solisti, AZ „Ivan Goran Kovačić“, Karlheinz Miklin Sekstet, Oakland University Chorale, Tomislav Mužek i mnogi drugi.

 

30. lipnja- 09. srpnja- Fantastic Zagreb Film Festival

Jedini festival fantastičnog filma u cijeloj regiji, koji u devet filmskih dana donosi prave filmske poslastice žanra fantastike, ali i drugih, srodnih žanrova- znanstvene fantastike, horor, eksperimentalni film, triler, suspens i sl. Na lokacijama ljetnog kina Tuškanac i na povijesnoj utvrdi Medvedgrad ovaj event je postao nezaobilazna ljetna stanica u Zagrebu.

 

14. srpnja- 23. srpnja- Dvorišta

Sredina srpnja rezervirana je za manifestaciju „Dvorišta“. Tijekom deset dana posjetitelji će imati priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših zagrebačkih kuća i palača. Osim toga, očekuje ih puno dobre zabave i pop, jazz koncerata te degustacija pića i slasnih zalogaja. Kao i do sada, cijeli program odvijat će se u javnim i privatnim gornjogradskim dvorištima.

 

18. srpnja- 22. srpnja- Hrvatske svjetske igre

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskog svjetskog kongresa održat će se četvrte po redu Hrvatske svjetske igre- amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta. Okupit će se oko 900 natjecatelja iz cijelog svijeta te 150 natjecatelja iz Hrvatske. Slogan ove hvale vrijedne manifestacije glasi: „JEDNO JE SRCE, JEDNA JE HRVATSKA“.

19. srpnja- 21. srpnja- 51. Međunarodna smotra folklora

Međunarodna smotra folklora u Zagrebu održava se od 1966. godine. Prikazuje i njeguje tradiciju brojnih domaćih i stranih sudionika. Ovogodišnji program trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, koncerti, radionice, izložbe. Lokacije smotre su Trg bana Josipa Jelačića, Gradec, Sveta Nedelja, Zaprešić i Vrbovec. Poseban tematski program obuhvatit će etnografsku baštinu Banovine i Pounja, kao područja sa specifičnim plesnim i glazbenim sadržajem, o kojem javnost premalo zna. Na smotri će nastupiti 30-ak hrvatskih i desetak stranih ansambala.

 

29. kolovoz- Duran Duran

Jedan od najvećih pop bendova svih vremena dolazi u Zagreb! U utorak, 29. kolovoza održat će koncert na zagrebačkom stadionu Šalata i izvesti neke od svojih najvećih bezvremenskih hitova. Cijene ulaznice kreću od 210 kn.

 

*Popis evenata bit će ažuriran, ako dobijemo vijesti o novim događanjima po Zagrebu.

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments