,,Lažne vijesti” sintagma je koja iskače iz paštete zadnje dvije godine, iako postoji otkad je i čovjeka. Ako ste student_ica novinarstva, politologije, odnosa s javnošću i sl. usmjerenja, bombardirat će vas fatalnim tandemom ,,lažnih vijesti” i ,,post-truth društva”. Popularizirao ih je najveći američki cheeto, odnosno američki predsjednik Donald J. Trump, u jeku svoje kandidature za američke predsjedničke izbore 2016. godine. Medije, koji predstavljaju njemu oprečnu političku struju, nerijetko je nazivao šarlatanima i ironično ih optuživao za obmanu poštenog američkog naroda. Također, pomoću armije alt-right dečkiju s ,,4chana” i žapca ,,Pepea”, koji uživa status kulta ličnosti i čiju su konotaciju svojim djelovanjem u potpunosti promijenili, bio je poprilično uspješan i u širenju samih lažnih vijesti o svojim oponentima, koje je nacija gutala poput čokoladnih pralina. Iskoristio je taktiku ,,za dobrim konjem se prašina diže” te na iznenađenje cijele nacije i cijelog svijeta, pregazio protivničku demokratsku kandidatkinju Hillary Rodham Clinton, upravo zahvaljujući popunjavanjem medijskog prostora svojim infantilnim, šovinističkim, mizoginim, homofobnim i rasističkim ispadima, koje je, poput razjarenog tinejdžera, širio i putem Twittera. Digitalni mediji upravo su putem sličnih platforma potvrdili slabost tradicionalnih s obzirom na enormnu brzinu širenja informacija. Trumpa je, u tom cijelom procesu, pratila i cijela PR mašinerija. Na ,,Danima komunikacija” u Rovinju gostovao je i Brad Parscale, marketinški virtuoz, koji je Donalda vinuo u zvijezde. Mislim da je kreiranje uspješnog javnog imidža osobi poput Donalda nešto poput stvaranja hladne fuzije. Trump privlači pažnju skandaloznim izjavama, energičnim nastupima te populističkim floskulama, koje pripadaju svijetu šoubiznisa, što odgovara onoj dobroj staroj ,,Kruha i igara”.

Tanka je granica između PR-a i poštenja

Budući mali PR naučnici poput mene često brinu hoće li morati prodati svoje ideale, kako bi u svom poslu bili uspješni. Svijet političkog PR-a podsjeća na ralje kita, u koje je upao biblijski lik Jone. Utopijski PR u kulturi ili nevladinom sektoru često nije prosperitetan, ovisno o tome gdje se geografski nalazili. Emocionalno nabijeni pojmovi, bilo pozitivni ili negativni, crna propaganda, taktika autoriteta i preciziranja, manipulacija brojkama, argumenti ad hominem, post hoc ergo propter hoc, dimljeni sleđ, prikladan decorum i habitus kandidata ili kandidatkinje, recept su za uspješnu političku kampanju u vremenima nesigurnosti i histerije. Nisu stari Grci i Rimljani za džabe njegovali retoriku, koja im je omogućavala da se samostalno brane na sudu i da se etabliraju u društvu. Jedini savjet u borbi protiv zavaravanja masa je početnica iz retorike te pomnije praćenje televizijskih sučeljavanja, stoga pripremite kokice. Za početak, tu su i fact-checking servisi, kojima skidam kapu i koji su zasluženo, poput primjerice američkog ,,PolitiFacta”, dobili i Pulitzerovu nagradu 2009.godine.

Share this article

Prestara brucošica Odnosa s javnošću, propala germanistkinja i lingvistkinja, aktivistkinja, sakupljačica vinila, ropkinja mački Freyi, pretenciozna hipsterica, vegetarijanka. Voli oštećivati bubnjiće na koncertima, kuhati, čitati, učiti strane jezike, putovati i čim dostojanstvenije se spremati za preuranjenu penziju. Obožavala je pisati zadaćnice u osnovnoj školi. Mrzi sve što mrze mladi (nihilisti).

Facebook Comments